Het nieuwe platform ‘de Verschilmakers’ biedt kennis over circulaire mogelijkheden op 6 thema’s: bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, inwoners en afval. Het helpt ambtenaren die willen weten hoe ze hun impact kunnen vergroten en hoe andere decentrale overheden dat al doen.

Ga naar het kennisplatform ‘de Verschilmakers’ 

Voorbeelden op het platform

  • Een gemeente die ervoor zorgt dat de horeca in de regio de menukaart verduurzaamt en voedselverspilling tegengaat 
  • Een gemeenten die het per wijk mogelijk maakt om elektronische apparaten te delen en te repareren
  • Een gemeente die samen met waterschap en provincie zorgt dat een nieuwbouwwijk tenminste 50% minder drinkwater gaat gebruiken 

Deze en vele andere circulaire initiatieven die al in de praktijk worden gebracht, zijn te vinden op het nieuwe kennisplatform van de VNG, IPO, de Unie van waterschappen en Circularities. U vindt er voorbeelddoelstellingen op het gebied van duurzaamheid, ambtenaren die vertellen hoe ze hun baanbrekende voorbeelden voor elkaar hebben gekregen en antwoorden op veelgestelde vragen.

Circulaire economie helpt bij oplossen andere problemen

Een stevige inzet op circulaire economie kan helpen bij de oplossing van problemen als krimp van de (regionale) economie, verlies aan arbeidsplaatsen, klimaatverandering of verlies van biodiversiteit. Dat decentrale overheden daarin van cruciaal belang zijn, bewijst de grote hoeveelheid voorbeelden op het platform. 

Een platform kortom om u volop door te laten inspireren. Het helpt u met:

  • (nieuw) beleid vormen
  • een maatschappelijke uitvoeringsagenda creëren
  • collega’s ondersteunen om duurzaamheid te integreren in hun dagelijkse werkzaamheden
  • samenwerken met andere decentrale overheden om uw eigen en gezamenlijke duurzame doelstellingen te behalen

Blijf op de hoogte

Meer dan 400 professionals gaven zich al op om het verschil te gaan maken en in te zetten op circulaire economie. Meld u ook aan voor het platform dat blijft groeien met nieuwe kennis en bijeenkomsten.