Een Nederland waarin iedereen kan lezen, iedereen online kan meekomen en iedereen zich een leven lang kan ontwikkelen. Daarvoor zullen bibliotheken en overheden zich ook de komende 3 jaar blijven inzetten, zo is vandaag bekrachtigd in het vernieuwde Bibliotheekconvenant (2024-2027).

Bijdragen aan gelijke kansen voor iedereen

Het Bibliotheekconvenant 2024-2027 (pdf, 369 kB) gaat over hoe bibliotheken de komende jaren kunnen bijdragen aan gelijke kansen voor iedereen. Onderdeel daarvan is dat partijen onderzoeken of alle kinderen automatisch lid kunnen worden van de bibliotheek. 

In het nieuwe convenant staan 3 doelen centraal: 

  • Geletterde samenleving
  • Participatie in de informatiesamenleving
  • Leven lang ontwikkelen

De afspraken zijn getekend door het ministerie van OCW, het IPO en de VNG met de KB, de Stichting Samenwerkende POI’s Nederland (SPN) en de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB). Nathalie Kramers, VNG-bestuurslid en wethouder van de gemeente Leeuwarden, is een van de ondertekenaars:

Bibliotheken spelen een belangrijke rol bij het aanpakken van uitdagingen waar gemeenten dagelijks mee te maken hebben. Samen met onze partners willen we de bibliotheek tot een plek maken waar al onze inwoners terecht kunnen. Bijvoorbeeld om te werken aan basisvaardigheden zoals lezen, rekenen en digitaal meedoen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen volwaardig kan deelnemen aan onze samenleving.

Vervolg

Vertegenwoordigers van alle partijen komen minimaal 1 keer per jaar bij elkaar om de voortgang te bespreken en acties door te nemen. Dit gebeurt op initiatief van de minister van OCW. Bibliotheken ontwikkelen zelf een plan om de afspraken om te zetten in concrete acties. Hiervoor vernieuwen zij de zogeheten Netwerkagenda. Een geactualiseerde versie hiervan wordt begin 2025 verwacht. Het ministerie van OCW stelt vanaf 2025 structureel circa € 60 miljoen per jaar beschikbaar om te zorgen dat iedere inwoner toegang heeft tot een volwaardige bibliotheek.