Het wetsvoorstel Handhaving sociale zekerheid gaat over de herijking van het handhavingsinstrumentarium binnen de sociale zekerheid. Voor gemeenten heeft deze wet directe gevolgen voor de uitvoering van de handhavingstaken binnen de Participatiewet. 

Denk dan aan het opleggen van een boete, terugvordering, mate van verwijtbaarheid, het opleggen, maar ook het afzien van sancties. Een belangrijk onderdeel van deze herijking is dat de burger door de overheid meer vanuit vertrouwen wordt benaderd.

Via de internetconsultatie kunt u aangeven of de nieuwe wet uitvoerbaar is, waar de belemmeringen zich bevinden of juist waar er mogelijkheden zijn. De consultatie staat tot maandag 6 maart open.

Eerder al input geleverd vanuit de klankbordgroep Handhaving

In december 2022 hebben we het conceptwetsvoorstel al met meerdere gemeenten besproken. Zo heeft de klankbordgroep Handhaving samen met een collega van het ministerie van SZW de nieuwe wet doorgenomen. Toen is er input en feedback aangeleverd op de wetteksten. 

Na consultatie volgt een uitvoeringstoets

Na deze internetconsultatie door het ministerie zal VNG ook nog een uitvoeringstoets doen. Deze zal voor de zomer van 2023 plaatsvinden. De parlementaire behandeling van deze wet zal in het najaar starten. De beoogde inwerkingtreding is 1 januari 2025.