Per 1 juli 2023 en 1 juli 2024 zijn vanuit de herijking kwaliteitseisen voor kinderopvang enkele wetswijzigingen doorgevoerd. Naar verwachting komt er incidenteel extra geld beschikbaar in 2024 en 2025 voor een toetsing op deze nieuwe eisen. De middelen worden niet geoormerkt opgenomen in het Gemeentefonds.

Het gaat om wetswijzigingen na de herijking kwaliteitseisen spoor 1a en 1b en meertaligheid

Er ligt op dit moment veel druk op de structurele tijd die er is voor toezicht. Het toetsen van de
de nieuwe kwaliteitseisen past niet binnen het bestaande urenpakket. Daarom is er eenmalig extra geld beschikbaar voor een extra toetsing van (een deel van) de eisen. Daarna kunnen de nieuwe kwaliteitseisen in de toekomst via flex getoetst worden.

Het extra geld is bedoeld voor scholing, communicatie en extra toezicht en handhaving

Zo is er eind 2024 tijd beschikbaar voor toezichthouders en handhavers om zich te scholen en/of in te werken op de nieuwe kwaliteitseisen. Ook is er ruimte voor de toezichthouder om tussen de tweede helft van 2024 en eind 2025 bij elk kinderdagverblijf en BSO een toelichtend gesprek te voeren, aanvullend op de inspectie, over de gewijzigde kwaliteitseisen.

Ten slotte is er dan geld beschikbaar om tussen de tweede helft van 2024 en eind 2025 het grootste deel van de herijkte kwaliteitseisen, aanvullend op de reguliere inspectieactiviteit, te toetsen voor de meeste voorzieningen (afhankelijk van het risicoprofiel). Een verdere uitwerking van de urenbesteding vindt u in ons Landelijk Advies 2025.

Meer informatie

Landelijk advies 2025