De Tweede Kamer debatteert 22 februari met staatssecretaris De Vries over de toeslagen. We vinden dat het huidige stelsel hervormd moeten worden. De VNG is voorstander van het op termijn afschaffen van het toeslagenstelsel.

Inkomenszekerheid bieden

Het inkomen van inwoners moet in (aanloop naar) het nieuwe systeem voldoende zijn om hun bestaanszekerheid te borgen zonder de noodzaak van toeslagen. Daarnaast is het belangrijk dat onzekerheid van afrekening achteraf wordt gestopt.

Werken moet lonen

Toeslagen moeten geen belemmering zijn om weer aan het werk te gaan. Inwoners zijn vaak bang dat ze toeslagen moeten terugbetalen op het moment dat ze aan het werk gaan. Bij de doorontwikkeling en afschaffen van het stelsel moeten er garanties worden gegeven dat werken loont en dat inwoners niet voor onverwachte terugvorderingen komen te staan.

De inwoner is geen nummer

Veel inwoners komen in de problemen door terugvorderingen van toeslagen en bouwen schulden op. We pleiten voor een soepel terugvorderingsbeleid en kwijtschelding; de overheid moet de inwoner als persoon zien en niet als een nummer en deze benadering ook doorvoeren in zijn processen.

Toekomst van het sociaal domein

Gemeenten denken al langer na over de toekomst van het sociaal domein en de hervorming ervan. Onze gedachtenvorming staat in de Propositie ‘De winst van het sociaal domein’. In de propositie gaat het over drie grote onderdelen in het sociaal domein: het herstellen van bestaanszekerheid, het vergroten van kansengelijkheid en het makkelijker maken van gezond leven.

Meer informatie

Brief aan Tweede Kamer: Inbreng debat Toeslagen (pdf, 124 kB)