Participatie is meer dan alleen het opstellen van een verordening. Het vergt aandacht van alle medewerkers van een gemeente en vraagt om continue inzet voor het ondersteunen van inwoners. Dat stelt de VNG in haar inbreng op het Eerste Kamerdebat Wetsvoorstel versterking participatie op decentraal niveau

Versterken van participatie geen technische kwestie 

In onze brief (pdf, 134 kB) doen we in aanloop naar het debat (op 28 mei) de oproep om gemeenten en gemeenteraden maximaal te faciliteren, zodat zij de wet kunnen gebruiken om de betrokkenheid van inwoners bij de politiek te vergroten en het niet blijft bij een stuk papier. In onze inbreng op het wetgevingsoverleg van de Tweede Kamer brachten we al naar voren dat het versterken van participatie geen technische kwestie is en vraagt om flankerend beleid en goede ondersteuning van gemeenten.

Financiële én inhoudelijke ondersteuning nodig

We willen participatie echt laten leven, bij alle doelgroepen en uiteindelijk bij alle inwoners in een gemeente. De senatoren drukken we op het hart dat het versterken van participatie op lokaal niveau alleen van de grond komt met financiële en inhoudelijke ondersteuning. Dat geldt ook voor het verplichte uitdaagrecht, waarbij we nog benadrukken dat het voor gemeenten altijd mogelijk moet zijn om zelf een afweging te maken hóe het uitdaagrecht wordt ingericht.