Gemeenten willen graag meer duidelijkheid van minister Faber over de uitvoering van asielbeleid. Het gaat dan om de eigen bijdrage voor de opvang van Oekraïners, de Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV) en Spreidingswet. We roepen de Kamer op hierover vragen te stellen tijdens het debat op 12 september.

Lees onze brief aan de Kamerleden: VNG-inbreng voor CD Vreemdelingen- en asielbeleid (pdf, 110 kB)

Eigen bijdrage voor de opvang van Oekraïners

Sinds 1 juli 2024 zijn gemeenten verplicht om een eigen bijdrage te innen bij Oekraïners in opvang met een inkomen. Gemeenten lopen echter tegen een aantal problemen aan, met name op het gebied van gegevensdeling. Ook zijn er onduidelijkheden over de (juridische) mogelijkheden tot invordering wanneer iemand weigert te betalen en het handhaven hiervan. 

We hebben hier al vragen over gesteld aan de minister, maar nog geen antwoord ontvangen. We vragen de Kamer om de minister op te roepen deze vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Ook willen we dat ze de juiste wettelijke grondslag regelt voor inzage in de benodigde gegevens, zodat de dienstverlening via het BKWI en het Inlichtingenbureau kan worden opgestart. 

Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV)

De financiering van en medewerking aan de LVV dreigt door het kabinet te worden gestopt. Voor gemeenten is het van groot belang om opvang en begeleiding te kunnen blijven bieden aan de complexe doelgroep van ongedocumenteerden, om te voorkomen dat deze groep op straat belandt. De beëindiging van de LVV kan pas opgeschort worden als er door het kabinet een werkbaar alternatief voor omgang van deze groep is geïmplementeerd, zodat onze inwoners geen overlast ondervinden. 

Spreidingswet

Het kabinet heeft aangekondigd te werken aan het intrekken van de Spreidingswet. De VNG maakt zich grote zorgen hierover. Maar zolang de Spreidingswet van kracht blijft, willen we kunnen rekenen op de uitvoering van de daarin vervatte afspraken over financiën, bestuurlijke verhoudingen en de kaders Tijdelijke Gemeentelijke Opvang. Áls de Spreidingswet wordt ingetrokken, dan kan dat alleen als de asielketen op orde is met voldoende (langdurig perspectief op) doorstroom en uitstroom. Ook willen we dat nieuwe maatregelen uit het aankomende regeerprogramma, die van invloed zijn op gemeenten, van tevoren getoetst worden op uitvoerbaarheid en betaalbaarheid.