Per 1 september kunnen gemeenten hun signalen en vermoedens van zorgfraude direct melden bij de gemeentelijk expert van het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). Samen met een nieuw, completer formulier zorgt dit voor meer snelheid en gemak in het proces van het verrijken van signalen.

Tot 1 september maakten gemeenten gebruik van het meldingsformulier op de site van de Nederlandse Zorgautoriteit. Die zette de melding op zijn beurt door aan de gemeentelijk expert van het IKZ. Het ertussenuit halen van deze schakel biedt verschillende voordelen. Allereerst is het proces met deze directe lijn korter. Daarnaast kwam het regelmatig voor dat de gemeentelijk expert de meldende gemeente moest benaderen voor aanvullende informatie. Op basis van deze ervaringen ontwierp het IKZ een nieuw, completer formulier. De gegevens van dit formulier worden na ontvangst per mail automatisch ingelezen in het systeem van het IKZ. Al deze voordelen zorgen voor een verbeterde dienstverlening naar gemeenten als het gaat om het verrijken van signalen.

Meldingsformulier

Het meldingsformulier kunt u downloaden op de site van VNG Naleving. Omdat het formulier in een beveiligde omgeving staat, heeft u hiervoor een account nodig op de VNG-site. Met een gemeentelijk e-mailadres regelt u dit in een handomdraai. Heeft u nog vragen, neem dan contact op met Lieke Freeke, gemeentelijk expert bij het IKZ.