Nidos, VNG en het ministerie van JenV hebben de handreiking 'Overgang bij amv’s met verblijfsvergunning die 18 jaar worden’ gepubliceerd. In deze handreiking leest u hoe de overgang voor deze groep eruit ziet.

Download de handreiking, incl. Q&A 'Overgang bij amv’s met verblijfsvergunning die 18 jaar worden'

Opvang voor Alleenstaande minderjarige vreemdelingen

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) met een verblijfsvergunning worden in gemeenten opgevangen in de kleinschalige opvang (KSO) en binnen Opvang en Wonen in Gezinsverband (OWG) door Nidos. Als de amv 18 jaar wordt, vervallen de bijbehorende amv-voorzieningen. De jongere wordt dan geacht wegwijs te zijn en zichzelf te kunnen redden in de Nederlandse samenleving.

Verlengde opvang per 2023

De overgang naar volledig zelfstandig leven bij het bereiken van de leeftijd van 18 is voor amv niet altijd een eenvoudige opgave. Daarom is het mogelijk gemaakt dat amv’s die 18 jaar worden en dat willen, vanaf 1 januari 2023 tot maximaal 21 jaar in hun opvanggezin of de kleinschalige opvang kunnen blijven wonen en worden begeleid in de vorm van Verlengde opvang.

Uitvoering bij Nidos

Nidos geeft in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid (structureel) uitvoering aan deze vorm van Verlengde opvang. Daarbij werken Nidos, opvangpartners (contractpartner/opvangouder) en gemeente samen vanuit ieders verantwoordelijkheid en bevoegdheid.

De handreiking vormt - naast informatie over de opvang eruit ziet - de basis voor de lokale samenwerkingsafspraken die tussen de betrokken partijen gemaakt moeten worden om de overgang van 18- naar 18+ en de Verlengde opvang zo goed mogelijk vorm te geven.