Wereldwijd herdenken gemeenten vandaag dat Rusland 1 jaar geleden Oekraïne binnenviel en een grootschalige oorlog startte. Diverse Nederlandse gemeenten houden een vredesmars of stiltemoment. De VNG stuurt een steunbrief naar haar zustervereniging in Oekraïne, waarmee we sinds de jaren 90 actief samenwerken.

Verder hijsen we vandaag opnieuw de Oekraïense vlag, net als een jaar geleden, als uiting van solidariteit en steun voor Oekraïne. Ook in de internationale en Europese netwerken van gemeenten wordt bij dit moment stilgestaan. De VNG heeft via de Council of European Municipalities (CEMR) en de mondiale vereniging van gemeenten (United Cities and Local Governments) gepleit voor het stoppen van de oorlog. 

VNG-voorzitter Jan van Zanen is vandaag aanwezig bij de bestuursvergadering van de UCLG in Barcelona en spreekt daar zijn steun uit aan lokale bestuurders in Oekraïne: ‘Mijn gedachten gaan uit naar alle onschuldige burgers die worden getroffen door deze vreselijke oorlog en ik wens al mijn collega’s veel kracht toe.’

Wederopbouwproject in Oekraïne

De VNG draagt bij aan wederopbouwactiviteiten in Oekraïne, in nauwe samenwerking met de Oekraïense vereniging van gemeenten en met financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de regio’s Kherson en Mykolaiv worden gemeenten mede met Nederlandse gemeentelijke expertise ondersteund bij het opstellen van lokale herstelplannen. Waar mogelijk wordt deze aanpak later opgeschaald. 

Meer informatie