Door het nieuwe (zevende) convenant zijn gemeenten ook vanaf 2023 verzekerd van afname van oudpapier en -karton. Het nieuwe convenant heeft een looptijd van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2026 en is overeengekomen door de VNG en de stichting Papier Recycling Nederland (PRN).

Het Papiervezelconvenant biedt gemeenten de garantie dat hun gescheiden ingezamelde oudpapier en -karton onder alle marktomstandigheden wordt afgenomen. Het gaat hierbij om niet-verpakkingen van papier en karton, zoals kranten, tijdschriften, boeken, folders en dergelijke. Daarnaast kunnen gemeenten die zijn aangesloten bij PRN, rekenen op een gegarandeerde afzetprijs van maximaal € 25 per 1.000 kilo voor dit oudpapier en -karton. Gemeenten zorgen er op hun beurt voor dat het ingezamelde oudpapier en -karton zo schoon mogelijk is.

Betere kwaliteit van oudpapier

Gelijktijdig met het opstellen van het zevende Papiervezelconvenant is het Protocol inzake Productvreemde vervuiling oudpapier en -karton gepubliceerd. Dit protocol moet bijdragen aan een betere kwaliteit van het oudpapier. De vervuiling van oudpapier en -karton neemt namelijk toe, terwijl een schone, droge en kwalitatief hoogwaardige oudpapierstroom van groot belang is voor het sluiten van de papierkringloop.

Meer informatie