Het kabinet ziet niets in een totaalverbod op tractoren bij demonstraties. Volgens minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken is zo’n verbod een te grote inperking van het recht op demonstratie.

Dat schrijft de minister in reactie op een motie van de Partij voor de Dieren. Die partij wil een onderzoek ‘of en op welke manier het gebruik van trekkers bij demonstraties landelijk kan worden verboden’.

Volgens Bruins Slot is zo’n landelijk verbod niet gewenst. De aanwezigheid van tractoren kan bij een demonstratie leiden tot ‘wanordelijkheden’, maar een totaalverbod is een te grote beperking van het recht op demonstratie. ‘Het is ook goed voorstelbaar dat een demonstratie met trekkers geen problemen oplevert.’ Dat betekent overigens niet boeren hiermee een vrijbrief hebben voor het plegen van strafbare feiten. Zo is het verboden om met een trekker op de snelweg te rijden, daar kan tegen opgetreden worden.

Het is uiteindelijk aan de burgemeester om beperkingen op te leggen bij een demonstratie, schrijft de minister: die kent immers de lokale omstandigheden goed.

Komende zaterdag vindt in Den Haag onder meer een demonstratie plaats die wordt georganiseerd door Farmers Defence Force. Burgemeester Jan van Zanen heeft een trekkerverbod ingesteld, ‘behoudens twee symbolische tractoren’.

Redactie VNG Magazine