Veel gemeenten zijn druk met het oefenen met hun omgevingsplan. De VNG kan u daarin begeleiden in de vorm van een werkplaats omgevingsplan.

In deze werkplaats wordt een gemeente volgens een gestructureerd stappenplan (zie onder) in een aantal sessie begeleid om te komen tot een omgevingsplan. Alle sessies worden begeleid door een van onze werkplaatscoaches, daar waar specifieke (juridische) kennis nodig is, worden zij bijgestaan door een van onze Omgevingswetexperts.

 

Infographic Stappenplan Omgevingsplan, zie onderstaande uitleg

Om een VNG werkplaats omgevingsplan te kunnen volgen is het van belang dat u voldoende capaciteit heeft. Dat wil zeggen dat iedereen die betrokken is bij het formuleren van het omgevingsplan beschikbaar is om deel te nemen aan minimaal 6 sessies van 1 dagdeel per week. Daarbuiten moet er voor de betrokkenen ook tijd beschikbaar zijn om zich inhoudelijk voor te bereiden voor het begin van de eerste sessie en om aan de slag te gaan tussen de sessies. Om ook te kunnen oefenen met het publiceren van een stukje omgevingsplan in het DSO, is het van belang dat gemeenten die deelnemen functioneel zijn aangesloten op het DSO.

Daarnaast is het nuttig om vooraf een keuze te maken of u op basis van een activiteit, een thema of een (deel)gebied wilt oefenen met het omgevingsplan. Een activiteit kan bijvoorbeeld graven zijn, een deelgebied kan een (ver)nieuwbouwlocatie zijn en een thema kan bijvoorbeeld zijn hoogbouw, mobiliteit of klimaatadaptie. Omdat een omgevingsplan meestal voortvloeit uit een omgevingsvisie is het handig als die visie beschikbaar is, maar noodzakelijk is dat niet,

De VNG-werkplaats omgevingsplan is kosteloos en vindt online of in hybride vorm plaats. Wilt u zich oriënteren op uw mogelijkheden om een VNG-werkplaats omgevingsplan te organiseren, neem dan contact op met omgevingswet@vng.nl.