Alle overheden moeten vanaf nu aan de Single Digital Gateway (SDG) verordening voldoen. Dat betekent dat gemeenten via het portaal YourEurope.eu informatie over vooraf vastgestelde producten en diensten moeten verstrekken. Informatie wordt op die manier toegankelijker voor EU-burgers.

Al 287 gemeenten gebruiken portaal

De Europese Single Digital Gateway verordening verplicht overheden binnen de EU om informatie via het portaal YourEurope.eu te ontsluiten. De VNG bouwde een centrale SDG-invoervoorziening om aansluiting op het portaal eenvoudiger te maken. Sinds afgelopen april hebben 287 gemeenten de voorziening in gebruik genomen. 

Invoervoorziening

Om gemeenten te helpen aan de eisen van de verordening te voldoen, heeft VNG een centrale invoervoorziening ontwikkeld. De voorziening is een CMS-systeem dat standaard teksten, in zowel Nederlands als Engels, bevat. Een centrale redactie, met redacteuren van verschillende gemeenten, heeft deze teksten opgesteld. Gemeenten hoeven deze alleen nog aan te vullen met plaatselijke informatie.

Tot nu toe hebben de 287 gemeenten 13.844 teksten ingevoerd. Bijna de helft van deze groep - meer dan een derde van alle gemeenten – heeft alle of nagenoeg alle informatie over de vooraf vastgestelde producten gepubliceerd.

Vervolg Single Digital Gateway

De eerste stap van de verordening, waarbij informatie over producten en diensten moeten worden ontsloten (Annex I), wordt nu afgerond. De komende tijd wordt gekeken of alles technisch correct verloopt en tekstueel klopt. En dat, daar waar nodig, aanpassingen worden gedaan. Vervolgens start de tweede fase (Annex II) waarbij EU-burgers en -bedrijven ook toegang krijgen tot online procedures.

Nog niet aangesloten op de centrale invoervoorziening?

Gemeenten die nog niet aangesloten zijn op de centrale SDG-invoervoorziening kunnen alsnog toegang aanvragen. Neem contact op met de VNG via: sdg@vng.nl.

Voor meer informatie zie ook: Single Digital Gateway