Het Europees Parlement heeft een gemeenschappelijk standpunt ingenomen over 3 wetsontwerpen die onderdeel zijn van het Fit for 55-pakket. Eerder werd geen akkoord bereikt, waardoor de stemmingen over de hervorming van het emissiehandelssysteem, een koolstoftaks en het Sociaal Klimaatfonds werden uitgesteld. 

Het Fit for 55-pakket

Het klimaatpakket Fit for 55-pakket van de Europese Unie heeft als doel om de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 procent naar beneden te halen tegen 2030. Het is een tussenstap om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. 

De hervorming van het emissiehandelssysteem (ETS)

Met de hervorming van het ETS wordt bepaald hoeveel bedrijven in bepaalde sectoren (elektriciteitscentrales, de zware industrie en luchtvaart) mogen uitstoten en hoeveel ze daarvoor moeten betalen. Het Europees Parlement (EP) heeft besloten dat bedrijven binnen de ETS 63 procent in plaats van 61 procent minder broeikasgassen moeten uitstoten tegen 2030. Verder is er in het nieuwe akkoord uiteindelijk besloten dat de uitfasering van gratis uitstootrechten iets later start (in 2027), maar sneller eindigt. Tegen 2032 zullen er helemaal geen uitstootrechten meer gratis worden toegekend. Ook komt er nog een tweede ETS, specifiek voor het wegtransport, scheepvaart en verwarming van gebouwen. 

Het Sociaal Klimaatfonds (SCF)

Verder werd de oprichting van het Sociaal Klimaatfonds goedgekeurd. Dit fonds komt er om kleine bedrijven en kwetsbare huishoudens te ondersteunen bij de energietransitie.

Koolstoftaks aan de grens (CBAM)

Ten slotte, komt er vanaf 2027 een koolstof-grenstaks, een extra belasting voor bedrijven die producten met grote koolstofafdruk invoeren, zoals staal, cement of kunstmest. Op die manier wil het Europees Parlement oneerlijke concurrentie vermijden met landen waar veel minder uitstootregels zijn.

Vervolg

De leden van het EP zijn nu klaar om de onderhandelingen te beginnen met de EU-lidstaten. In de herfst zal de trialoog, de onderhandelingen met de Raad en het EP, starten. 

Meer informatie