De Europese Commissie presenteerde onlangs haar langverwachte biodiversiteitspakket. Belangrijke onderdelen in het plan zijn de hersteldoelen voor ecosystemen en een halvering van het gebruik van pesticiden. De plannen maken onderdeel uit van de Europese ‘Green Deal’. 

Natuurherstelwet 

De Europese Commissie komt met een nieuwe natuurherstelwet die een einde moet maken aan de verslechtering van onze ecosystemen. De wet is gericht op herstel van ‘waterrijke gebieden, rivieren, bossen, graslanden, mariene ecosystemen en stedelijke milieus in de EU’. In de plannen van de Commissie wordt onder andere gesproken over meer boomaanplant, groenere steden en infrastructuur en minder vervuiling. Lidstaten zullen hiervoor nationale herstelplannen moeten maken en krijgen te maken met bindende doelstellingen die uit de wet voortvloeien.  

Inzet van de Commissie

Ecosystemen die broeikasgassen verwijderen of opslaan krijgen prioriteit. Verder zet de commissie onder meer in op het herstel en vernatting van gedraineerde veengebieden die voor de landbouw worden gebruikt. Ook moet in 2030 ten minste 25.000 km aan rivieren zijn omgevormd tot vrij stromende rivieren. De nieuwe wet leidt niet automatisch tot meer beschermde gebieden, omdat niet alle herstelde gebieden een beschermde status krijgen.

Pesticidengebruik halveren tegen 2030

Ook stelde de Europese Commissie deze week een herziening voor van de richtlijn voor duurzaam gebruik van pesticiden. Het gebruik van chemische pesticiden moet tegen 2030 zijn gehalveerd. Naast het verminderen van giftige pesticiden, moet het voorstel ook een verbod leggen op het gebruik van pesticidengebruik op ‘gevoelige plaatsen’, zoals parken, speeltuinen en sportterreinen. 

‘Reductietarget’ vastleggen

Elke lidstaat moet, volgens het voorstel, voor zichzelf een specifiek ‘reductietarget’ vastleggen. Bij het vastleggen van z’n target moet rekening worden gehouden met een aantal parameters, zoals de huidige situatie en de vooruitgang die reeds is geboekt. Elke doelstelling mag niet lager dan 35% zijn. Daarnaast moet elke lidstaat een strategie uitwerken om de vastgelegde doelstelling te bereiken.

Vervolg

Het Europees Parlement en de lidstaten moeten nog instemmen met de voorstellen. Waarschijnlijk gaat dit in het najaar gebeuren. Vervolgens is de verwachting dat de nieuwe regels op zijn vroegst in 2024 ingaan.