De lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben een akkoord bereikt over de Gigabit Infrastructure Act (GIA). De verordening moet zorgen dat het makkelijker wordt om glasvezel en 5G aan te leggen. Door onze lobby zijn een groot aantal elementen waar de VNG bezwaar tegen had, aangepast.
Twijfels bij toegevoegde waarde van het oorspronkelijke voorstel
De GIA heeft direct effect op gemeenten als het gaat om het verlenen van vergunningen en ontheffingen. Het voorstel biedt onvoldoende flexibiliteit voor lidstaten om bestaande (goedwerkende) systemen, registraties en procedures te blijven gebruiken en veroorzaakt onnodige administratieve en financiƫle lasten. Daarom hebben we onze bedenkingen bij de toegevoegde waarde van het oorspronkelijke voorstel. En de mogelijkheden die geboden werden om een goede lokale afweging te maken tussen de belangen van telecombedrijven en andere publieke belangen en opgaven, zoals energietransitie, duurzaamheid en participatie.
Samengewerkt in het opstellen van een standpunt
We hebben samen met gemeenten en het gemeentelijk platform kabels en leidingen een VNG-standpunt geschreven, dat in 2023 door de commissie Informatiesamenleving is aangenomen. Daarna hebben we ook de samenwerking gezocht in de lobby met het ministerie van EZK en met koepels van gemeenten uit andere lidstaten.
Zoveel mogelijk aansluiting met Nederlandse systemen
In lijn met het VNG en nationaal standpunt is het voorstel aangepast en sluit nu beter aan op de bestaande Nederlandse systemen. Dit geldt vooral voor het nationale digitale toegangspunt voor informatievoorziening en afhandeling van vergunningen. Vereisten die niet passen bij de Nederlandse wetgeving zijn zoveel mogelijk geschrapt. Het gaat dan bijvoorbeeld om automatische ontvankelijkheid/toekenning van vergunningen (lex silencio positivo) en het vergunningsvrij maken van activiteiten door de Europese Commissie. Wij zijn blij met dit resultaat.