Vandaag verschijnt het VNG Trendrapport Informatiesamenleving 2024. In deze 4e editie is er aandacht voor de invloed van digitalisering op het welzijn van kinderen en jongeren, taalmodellen en AI en algoritmen. Verder leggen lokaal bestuurders uit hoe ze met digitale kansen en risico’s omgaan.
Naar het Trendrapport Informatiesamenleving 2024
Kinderen dagelijks 6 tot 7,5 uur online
Europese kinderen zijn sinds de coronapandemie naar schatting 6 tot 7,5 uur per dag online. Verreweg het grootste deel van die online leefwereld is ontwikkeld door commerciële partijen voor wie winst maken essentieel is. Wat zijn daar de gevolgen van? En wat kunnen beleidsmakers doen om de negatieve gevolgen weg te nemen of te beperken?
AI heeft altijd een eigenaar
In het trendrapport is ook aandacht voor andere hete hangijzers in de digitale wereld: AI en algoritmen. ‘AI is niet zomaar een technologie, maar een systeemtechnologie die de samenleving fundamenteel zal veranderen’, aldus de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. In de media is alvast het beeld ontstaan dat AI allerlei vormen van mensenwerk zal vervangen. Maar wat is hype, wat is waarschijnlijk en wat zal nog moeten blijken?
Volgens het trendrapport kan AI ook tot een machtsverschuiving in de samenleving leiden. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat AI altijd een eigenaar heeft en primair wordt ingezet om diens belangen te dienen. 'De kunst is om als overheid zo te sturen dat AI de collectieve belangen van de samenleving dient. En niet slechts die van een kleine groep mensen.'
Politieke en bestuurlijke regie
Digitalisering verandert onze samenleving in een hoog tempo. Regie daarop vanuit het openbaar bestuur is nodig, zodat de informatiesamenleving zich op een maatschappelijk verantwoorde manier ontwikkelt. Daarom hoort digitalisering thuis op de agenda van volksvertegenwoordigers en bestuur. Het trendrapport wil een bijdrage leveren aan deze politieke en bestuurlijke aandacht en mogelijkheden geven om op nieuwe ontwikkelingen te anticiperen.