De inzet van gemeenten is onmisbaar voor de transitie naar een duurzame wereld en bij het werken aan brede welvaart voor iedereen. De aankomende gemeenteraadsverkiezingen zijn een goed moment om het verschil te maken en de Global Goals een plek te geven in nieuw beleid.

Als gemeentebestuurder of raadslid kunt u hierbij een belangrijke rol spelen.

Gebruik de Global Goals als richtinggevend kader

We staan voor grote en urgente opgaven: de energietransitie, duurzaam economisch herstel, het terugdringen van armoede en ongelijkheid, de woningopgave en meer. De 17 Global Goals, ook wel bekend als Sustainable Development Goals (SDG’s), vormen dé wereldwijde agenda met een integraal perspectief op duurzaamheid. Voor de toekomst én in het hier en nu. Uw gemeente heeft zich bij de VNG al aangemeld als Global Goals-gemeente. Dit is een uitgelezen kans om de doelen en de bijbehorende praktische targets (steviger) te gebruiken als kompas bij de gemeentelijke inzet op samenhangend, duurzaam beleid. Én in de samenwerking met bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers.

Kies voor de toekomst: gebruik de Global Goals (ook) als richtinggevend kader voor duurzaamheid en brede welvaart in de nieuwe coalitieakkoorden van 2022-2026!

Oproep aan nieuwe colleges

Wij roepen alle nieuw te vormen colleges van B&W op om te kiezen voor de toekomst door:

  1. het streven naar brede welvaart (opnieuw) leidend te laten zijn bij het vaststellen van het beleidsprogramma voor de komende jaren;
  2. hierbij de door de VN vastgestelde Global Goals als referentiekader te gebruiken1, in lijn met de benoeming van uw gemeente als Global Goals-gemeente;
  3. vervolgens ook deel te (blijven) nemen in het VNG-netwerk ‘Gemeenten4GlobalGoals’, zodat we als een groeiende ‘community of practice’ elkaar kunnen versterken en inspireren om samen zoveel mogelijk impact te hebben.

VNG helpt u op weg