Na de gemeenteraadsverkiezingen worden er in heel het land nieuwe colleges gevormd. Om de teams en wethouders economische zaken te inspireren, schetsen de VNG en Platform31 in een aantal artikelen de economische trends en ontwikkelingen, opgaven en uitdagingen van de komende collegeperiode.

Ieder thema dat wordt behandeld, is voorzien van praktische handvatten en concrete aanbevelingen voor beleid en actie.

Rol gemeenten in versterken en vernieuwen lokale en regionale economie

Gemeenten hebben een bijzondere rol in het versterken en vernieuwen van de lokale en regionale economie. Van alle overheidslagen staan gemeenten het dichtst bij de inwoner en ondernemer. Voor veel ondernemers vormt de gemeente dan ook het eerste aanspreekpunt voor contact met de overheid. In 4 hoofdstukken gaan we uitgebreid in op de verschillende aspecten van lokaal en regionaal economisch beleid:

  • ondernemersdienstverlening en ondersteuningsinfrastructuur
  • vernieuwing economische structuur
  • ruimte voor ondernemerschap
  • Human Capital-agenda

Laat u inspireren en laat ons weten wat u ervan vindt! Kijk op het Kennisnetwerk Regionale Economie:

Samenwerking VNG, Platform31 en gemeentelijke netwerken

VNG en Platform31 bouwen in de artikelen voort op het goede werk en nauwe onderlinge samenwerking van de afgelopen jaren. Op het economisch domein is de samenwerking tussen verschillende gemeentelijke netwerken de afgelopen periode namelijk geïntensiveerd. De netwerken van G4, G40, M50 en P10 trekken samen op om herstel en transitie van de lokale en regionale economie aan te jagen, ook in de samenwerking met het rijk, de provincies en het bedrijfsleven via de gezamenlijke herstelagenda Rijk-Regio.

Taskforce economisch herstel en transitie, ondersteuning VNG en Platform31

Met de Taskforce economisch herstel en transitie bundelen bestuurders uit verschillende VNG-commissies en de netwerken van G4, G40, M50 en P10 hun krachten om samen te werken aan het versterken van de lokale en regionale economie. Als VNG en Platform31 ondersteunen we de gemeentelijke netwerken door de samenwerking te orkestreren en met praktische en wetenschappelijke kennis en inzichten antwoorden te formuleren op de economische vraagstukken van nu en in de toekomst.

Aan de slag met brede welvaart: 10 praktische stappen

Economisch beleid is steeds vaker onderdeel van een beleid om te komen tot brede welvaart. Om de komende bestuursperiode echt werk te maken van brede welvaart, hebben VNG, Platform31, PON - Telos en Tilburg Universiteit (Academische Werkplaats 'Brede welvaart in de regio') 10 praktische stappen op een rij gezet om lokaal aan de slag te gaan met brede welvaart.