Met de houdbaarheidstest kan iedere gemeente haar financiële gezondheid in beeld brengen. De test geeft de uitkomst van de financiële conditie index en van elk van de achterliggende 10 financiële kengetallen. Daarmee is het een onafhankelijke monitor voor de financiële conditie van gemeenten.

Downloads

Scores gemeenten financiële conditie index 

Score financiële conditie index gemeenten 2024

Deze grafiek toont het aantal gemeenten per score van de financiële conditie index. Op basis van de begrotingscijfers 2024 is bij 18 gemeenten de financiële conditie onvoldoende, zij scoren lager dan 6.

Over de houdbaarheidstest

De test is voor iedere gemeente voor-ingevuld op basis van de openbare gegevens over de eindbalans van de jaarrekening 2022 en de primitieve begroting van de exploitatie 2024. Daarvoor is gebruik gemaakt van de opendata IV-3 van gemeenten zoals verzameld door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door op het eerste blad van de test de gemeentenaam te selecteren heeft men al een indicatie van de financiële conditie van de gemeente op basis van de begroting 2024. 

Gemeenten kunnen zelf de gegevens met de balansstanden eind 2023 en de bijgestelde begroting 2024 overschrijven. Daarmee krijgt de gemeente een actueel beeld van de financiële conditie. Bij de test is een handleiding met een korte uitleg, een invulinstructie en de definities van de kengetallen met bijbehorende signaalwaarden.

Financiële kengetallen 

De houdbaarheidstest brengt de financiële conditie van een gemeente met 10 financiële kengetallen in beeld. Er is een kengetal voor ieder aandachtsgebied dat de begrotingsruimte van een gemeente in belangrijke mate beïnvloedt. Met de financiële conditie index wordt gekeken hoeveel van de 10 kengetallen hun signaalwaarde voor financiële stress op het desbetreffende aandachtsgebied overschrijden, zoals bijvoorbeeld een erg hoge schuld of structureel negatieve exploitatieresultaten. 

Stresstest

Ook is er een stresstest op basis van toekomstige kasstromen. Met een kengetal voor het houdbaarheidstekort meet de test de weerbaarheid van de gemeente bij een slecht-weer-scenario. Met de test kunnen op de stand handmatig ook scenario’s voor het toekomstig gemeentelijk begrotingsbeleid worden uitgerekend.