Gemeenten en toezichthouders van de GGD hebben vanaf 1 januari 2022 de mogelijkheid om de flexibele inspectiewijze toe te passen bij het toezicht op de kinderopvangkwaliteit. Wij zijn benieuwd naar de manier waarop gemeenten dit tot nu toe hebben vormgegeven. Tot maandag 13 maart kunt u de enquête invullen.

Deelnemen aan de enquête

Definitieve invoering van de flexibele inspectieactiviteit

Momenteel werkt het rijk aan aanpassingen van de wetgeving om de flexibele inspectieactiviteit definitief in te voeren. GGD GHOR Nederland en de VNG zijn hierbij nauw betrokken. Eerder hebben gemeenten al een schriftelijk enquête ingevuld voor de 0-meting. Nu willen we graag opnieuw de stand van zaken in kaart brengen. Ook toezichthouders (via GGD GHOR) en houders (via de Brancheorganisatie Kinderopvang en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang) worden gevraagd om een enquête in te vullen.

Met flexibele inspectie worden er minder ‘vaste’ toets-items getoetst

Toezichthouders lopen minder verplichte inspectiepunten langs. Hierdoor is er meer ruimte voor maatwerk en uitgebreider of diepgaander onderzoek. De verwachting is dat met flexibilisering de effectiviteit van het toezicht – en daarmee de kwaliteit van de kinderopvang – verbetert. GGD GHOR Nederland en de VNG werken samen aan het ondersteunen van GGD’en en gemeenten om de implementatie van de flexibele inspectieactiviteit soepel en goed te laten verlopen.

Invullen van de enquête

We vragen aan gemeenten om deze enquête in te vullen. Het invullen duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. De resultaten worden vervolgens anoniem verwerkt.