Divosa heeft de monitoring Vroegsignalering schulden 2022 gepubliceerd.
Het rapport van Divosa biedt handvatten voor de doorontwikkeling van het vroegsignaleren van inwoners met schulden. Goed om te zien is dat de meeste meldingen binnen 30 dagen worden opgepakt.
Een prestatie van gemeenten en (signaal)partners
Gemeenten en (signaal)partners hebben de afgelopen 2 jaar een grote prestatie geleverd: de signalen van vaste lasten partners worden opgepakt. Het gaat daarbij om beginnende achterstanden bij verhuurders, zorgverzekeraars, energie- en waterbedrijven. De basisrandvoorwaarden voor de uitvoering van vroegsignalering zijn geregeld, van ICT tot privacyaspecten. Momenteel lopen hier ook experimenten voor. Dat biedt ruimte om van elkaar te leren, door te ontwikkelen en om zo veel mogelijk inwoners te bereiken.
Helaas zijn niet alle effecten (direct) zicht- of meetbaar. Zo geeft het dashboard bijvoorbeeld geen data over de effecten op lange termijn. Bijvoorbeeld inwoners die later alsnog om hulp vragen. Denk bijvoorbeeld aan de ervaring van inwoners die zich (meer) gezien voelen door de overheid door het proactieve contact vanuit vroegsignalering.
Versterken van vroegsignalering
De VNG, gemeenten en signaal- en ketenpartners hebben dan ook gezamenlijk de ambitie om vroegsignalering verder te versterken. Bijvoorbeeld door kennis en ervaring te delen en door handvatten ontwikkelen voor het prioriteren en opvolgen van vroegsignalen. Samen met gemeenten leren we hoe we de grootste impact kunnen realiseren.
Het programma Verbinden Schuldendomein van de VNG biedt ondersteuning aan gemeenten. Daarbij staat de inwoner centraal, De routekaart Financiële Zorgen biedt handvatten om ervaring, capaciteit en middelen zo goed mogelijk in te zetten: vanuit het perspectief van de inwoner en diens ideale 'reis' wordt zichtbaar hoe ondersteuners deze reis kunnen ondersteunen en wat zij daar op hun beurt voor nodig hebben.