Op woensdag 16 november brengt staatssecretaris van Huffelen van Digitalisering een werkbezoek aan de gemeente De Bilt. Zij bezoekt dan ook het RIVM in dezelfde gemeente. Het bezoek is onderdeel van de ‘Tour de Nederland’, waarbij de praktijk van digitalisering in verschillende gemeenten centraal staat.

Digitale Veiligheid

Recente cijfers van de Informatiebeveiligingsdienst tonen een sterke toename van digitale criminaliteit gericht op gemeenten. De gemeente De Bilt heeft daarom onlangs een cyberoefening gehouden. Hieruit bleek hoe sterk digitale en maatschappelijke veiligheid met elkaar samenhangen.

Een inbreuk op de digitale veiligheid van de gemeente kan niet alleen impact hebben op de gegevens van inwoners die de gemeente beheert, maar ook op de continuïteit van dienstverlening en zelfs op fysieke systemen, zoals verkeerslichten of nutsvoorzieningen. Online geïnitieerde acties kunnen bovendien leiden tot fysieke onrust rondom bepaalde organisaties, zoals het RIVM.

Maatschappelijke onrust

Het tweede deel van het werkbezoek speelt zich daarom af bij het RIVM. Daar spreekt de staatssecretaris met verschillende vertegenwoordigers over de gevolgen van een hack of een digitaal aangejaagde verstoring. Hoe kun je verstandig omgaan met maatschappelijke onrust? Hoe werken RIVM en gemeente met elkaar samen in dergelijke gevallen en hoe kan de staatssecretaris daarbij ondersteunen?  

Volgende thema’s

Het werkbezoek aan De Bilt is het tweede van de tour. In de volgende bezoeken komen de thema’s digitale grondrechten en inclusieve samenleving aan bod.

Lees het Dreigingsbeeld van de Informatiebeveiligingsdienst (pdf, 236 kB)