Met de gemeenteraadsverkiezingen om de hoek roept SDG Nederland inwoners en vervolgens raadsleden op te stemmen voor een duurzaam collegeakkoord. Voor alle 17 Global Goals is een ‘tegel’ ontworpen met een prikkelende vraag. Daarmee kunt u als kandidaat-raadslid laten zien waar u voor staat.

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het bereiken van de Global Goals (of Sustainable Development Goals). Deze 17 doelen helpen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze vormen een overkoepelend kompas voor gemeenten om aan de slag te gaan met uitdagingen als armoede, kansenongelijkheid en de klimaatcrisis. 

Gebruik de SDG tegels op social media

Voor alle doelen heeft SDG Nederland een aparte ‘tegel’ ontworpen. Bent u kandidaat-raadslid? Kies een of meerdere doelen die u belangrijk vindt, zoals inclusieve arbeidsmarkt, energietransitie of mentale gezondheid, en laat met de SDG-tegels op social media zien hoe u aan een duurzame toekomst wilt werken in uw gemeente. U kunt het aanvullen met een onderwerp dat speelt in uw gemeente. Vindt u alle doelen belangrijk? Kies dan de algemene tegel of deel iedere dag een andere.

Global Goals in het collegeakkoord

En wordt u gekozen? Dan roept SDG Nederland u op om de Global Goals centraal te stellen in het collegeakkoord. Eerder voerde SDG Nederland samen met haar partners campagne voor een duurzaam regeerakkoord. Ze riepen de coalitiepartijen op om de SDG’s centraal te stellen in hun beleid. Een aantal punten zijn ook daadwerkelijk opgenomen in het huidige regeerakkoord. 

Meer informatie

Wilt u meer lezen over wat uw gemeente kan doen om aan de slag te gaan met de SDG’s? Bent u (kandidaat-)raadslid en wilt u in de raad aan de slag met Global Goals? Lees dan deze handreikingen van de VNG: