Gemeenten kunnen op bestuurlijk niveau hun steun aan Oekraïne uiten door bijvoorbeeld banden aan te halen met Oekraïense steden of stedenrelaties met Rusland te heroverwegen. De commissie Europa en Internationaal vergaderde over de rol van VNG om vraag en aanbod met betrekking tot partnerschappen te matchen.

Vraag en aanbod: in gesprek met Oekraïense burgemeesters

Belangrijk bij het bieden van steun is het in kaart brengen van behoeften. Daarom zijn burgemeesters van Oekraïense steden openhartig in gesprek gegaan met ambtsgenoten wereldwijd in een serie online sessies genaamd Local Governments Unite for Welfare and Peace’, o.a. georganiseerd door de Vereniging van Oekraïense Steden (AUC). De burgemeesters benadrukten het belang van lokale gemeenschappen in oorlogstijd, onder meer door hun rol in de coördinatie van hulpgoederen. De burgemeesters vragen hun Europese ambtsgenoten om steun, bijvoorbeeld door het verbreken of bevriezen van economische of bestuurlijke relaties met Rusland. De series zijn online terug te kijken. 

Cities for cities

Het Congres van Lokale en Regionale overheden heeft het online platform Cities4Cities geopend om hulpvragen van Oekraïense steden te matchen met aanbod uit andere Europese steden. Lokale overheden in het oorlogsgebied zijn de belangrijkste contactpunten voor burgers. Door dit platform kunnen zij doelgerichter geholpen worden om aan de enorme hulpvraag te voldoen.

Stedenband Rotterdam – Sint-Petersburg bevroren

De oproep om relaties met Rusland te verbreken plaatst ook de Nederlands-Russische stedenbanden onder druk. Rotterdam onderhoudt sinds 1984 een stedenband met Sint-Petersburg. De beelden van de verwoesting en de verhalen van vluchtelingen maken dat het stadbestuur een standpunt in moet nemen, aldus burgemeester Aboutaleb. Daarom is besloten de stedenband met Sint-Petersburg per 1 april te bevriezen. Het stadsbestuur in Sint-Petersburg geeft namelijk geen gehoor aan het verzoek om het Russische geweld in Oekraïne te veroordelen.

Partnerschappen Nederland-Oekraïne

Historicus en city diplomacy expert Willem Post riep in een column in Den Haag Centraal op 26 maart Nederlandse gemeenten op om een partnerschap aan te gaan met Oekraïense steden. Deze bieden morele steun aan Oekraïners en kunnen op termijn verder uitgewerkt worden door bijvoorbeeld samenwerking tussen scholen.

Deel uw initiatieven, vragen of ideeën

De VNG wil bijdragen aan een goede coördinatie van vraag en aanbod als het gaat om partnerschappen met Oekraïense steden. Heeft u initiatieven, vragen of ideeën als het gaat om gemeentelijke partnerschappen met Oekraïne? Laat het ons dan weten door te mailen naar thymen.ballering@vng.nl