Op verzoek van minister Bruins Slot brachten de VNG en de NVVB advies uit over het concept-Besluit programmatuur verkiezingsuitslagen. In het advies vragen we vooral aandacht voor de (gevolgen van de) inzet van de terugvalopties als alternatief voor de uitslagprogrammatuur zoals die centraal beschikbaar komt.

Dit betreft 2 terugvalopties:

  1. het gebruik van decentrale uitslagprogrammatuur
  2. het volledig handmatig optellen en vaststellen van de verkiezingsuitslag

Aandacht voor gevolgen van inzet terugvaloptie

Bij de consultatie van het wetsvoorstel programmatuur verkiezingsuitslagen vroegen we al dringend aandacht voor het belang van tijdige beschikbaarheid en duidelijkheid over het gebruik van de uitslagprogrammatuur (zowel de centrale als decentrale) en het tijdig beschikbaar zijn van instructies voor het handmatig optellen en vaststellen van de verkiezingsuitslag. Op dit moment blijft het nog onduidelijk wat de consequenties van de inzet van de decentrale programmatuur zijn voor het in acht kunnen nemen van de wettelijke termijnen voor het vaststellen van de uitslag. Het is voor gemeenten wel van belang dat die duidelijkheid er (tijdig) komt.  Ook is het met het oog op de uitvoerbaarheid nodig dat de instructie voor het handmatig optellen gedetailleerde en heldere voorschriften bevat.

Onduidelijkheid over termijn beschikbaarheid

Verder blijkt niet expliciet of de Kiesraad de decentrale programmatuur daadwerkelijk uiterlijk de eenentwintigste dag voor de verkiezingsdag ter beschikking stelt aan de gemeenten. Duidelijkheid hierover is wenselijk zodat gemeenten weten hoeveel tijd ze hebben om e decentrale programmatuur in te richten.

Geen aandacht voor de financiële consequenties

Er is ook nog geen aandacht voor de financiële consequenties voor gemeenten van de inzet van de terugvalopties. We vragen de minister hierop in te gaan in de Nota van Toelichting en herhalen ons verzoek om met ons in overleg te gaan over een reële, flexibele compensatie voor de uitvoeringskosten van de terugvalopties.

Meer informatie

Download de brief 'Adviesaanvraag over Besluit Programmatuur Verkiezingsuitslagen' (pdf, 117 kB)