Op 15 maart 2023 zijn er weer provinciale staten- en waterschapsverkiezingen. Een aantal gemeenten ligt in meer dan 1 waterschap. Dat heeft invloed op de kiesgerechtigdheid van de inwoners.

Stemmen voor verschillende waterschappen

Als een gemeente in meer dan 1 waterschap ligt, stemmen inwoners in het ene gedeelte van de gemeente voor een ander waterschap dan in een ander deel. Dit is afhankelijk van de loop van de waterschapsgrenzen binnen de gemeente.

Bepalen wie voor welk waterschap mag stemmen 

Er zijn 500 postcodes die in meer dan 1 waterschap vallen. Met behulp van het postcodeoverzicht en de kaart met waterschapsgrenzen die de Unie van Waterschappen (UvW) heeft opgesteld, kunnen gemeenten bepalen welke kiesgerechtigde inwoners voor welk waterschap mogen stemmen. Zo krijgt iedere kiesgerechtigde de stempas voor het juiste waterschap. De kaart met waterschapsgrenzen is in 3 formaten beschikbaar gesteld:

  • Geopackage
  • Shape
  • Filegeodatabase

De UvW heeft aan alle waterschappen gevraagd de kaart en het excelbestand met postcodes aan alle gemeenten binnen het waterschap te sturen.

Bepalen van kiesgerechtigden per waterschap in 2 stappen

Het bepalen van de kiesgerechtigden per waterschap gebeurt in 2 achtereenvolgende stappen:

  1. het bepalen van de adressen per waterschap
  2. het verwerken van de gegevens in de verkiezingsmodule burgerzakensysteem

Voor beide stappen bestaan verschillende methoden: meer informatie over de verschillende methoden (pdf, 88 kB). Deze informatie is dus met name bedoeld voor gemeenten die in meer dan 1 waterschap liggen: een overzicht van deze gemeenten (pdf, 60 kB).