De VNG heeft er alle begrip voor dat het Veiligheidsberaad (VB) 18 juli heeft besloten om een deadline te stellen aan de crisisnoodopvang van asielzoekers. Deze rijkstaak behoeft een structurele oplossing en daar is lang genoeg mee gewacht. De rek is eruit bij gemeenten en hun personeel.

Het tekort aan personele capaciteit bij gemeenten wordt steeds nijpender met als gevolg dat reguliere taken, zoals het behandelen van Wmo- en vergunningaanvragen, blijven liggen.

Juridische instrumenten staan niet los van agenda flexibilisering asielketen

Het feit dat het COA nu al aangeeft dat de migratiestroom blijft toenemen, betekent dat de noodverbanden die gemeenten al sinds vorig jaar zomer leggen geen soelaas meer bieden.

Het juridisch instrumentarium waar het rijk mee bezig is om gemeenten desnoods de kunnen dwingen om asielzoekers op te nemen, is volgens de VNG noodzakelijk, maar kan niet losstaan van een concrete uitvoering van de uitvoeringsagenda flexibilisering asielketen. Daarin hebben partijen met elkaar afgesproken om een structurele opvang te realiseren, waarbij ook ruimte kan worden geboden aan andere aandachtsgroepen die met spoed tijdelijk een huis nodig hebben.

Meer draagvlak bij inwoners en humane opvang

Ook bij de uitvoeringsagenda blijft er een verantwoordelijkheid voor gemeenten om de opvangplekken te creëren, maar is er wel langdurig duidelijkheid over de termijn, organisatie en financiering van deze locaties. Daarmee verwacht de VNG meer draagvlak bij gemeenten en inwoners en vooral ook een meer menselijke opvang dan nu het geval is. Gemeenten blijven zich wel inzetten voor de noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Meer informatie

Op vng.nl vindt u bij ons standpunt een link naar de Flexibiliseringsagenda Asielketen en naar het weekjournaal van VNG-directeur Leonard Geluk over flexibele asielopvang.