In samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), gemeenten en verschillende ketenpartners hebben we een barrièremodel over de bescherming van kwetsbare arbeidsmigranten ontwikkeld.  

In Nederland werken (afhankelijk van de gebruikte definitie) zo’n 600.000 tot 800.000 arbeidsmigranten. Gelukkig zijn de afspraken over werk, huisvesting, zorgverzekering en vervoer meestal goed geregeld. Maar er zijn ook werkgevers die de grenzen opzoeken en arbeidsmigranten niet geven waar zij recht op hebben. Het doel van het barrièremodel is deze kwetsbare arbeidsmigranten te beschermen.

Barrières die gemeenten kunnen opwerpen

Het barrièremodel volgt de route van kwetsbare arbeidsmigranten die naar Nederland komen om te werken, en laat daarbij zien welke barrières gemeenten kunnen opwerpen om hen te beschermen tegen benadeling en uitbuiting.  Het doel is kwetsbare arbeidsmigranten beter te beschermen tegen onwenselijke situaties, frequente regelovertreders en malafide partijen. In het model staan ook allerlei voorbeelden uit de gemeentelijke praktijk.  

Route van de arbeidsmigrant

Na een situatieschets van arbeidsmigranten in Nederland gaat het model in op de problematiek van kwetsbare arbeidsmigranten. Het model geeft gelegenheden en signalen van ongewenste en/of strafbare activiteiten, een lijst van partijen die bewust of onbewust benadeling of uitbuiting door (malafide) ondernemers faciliteren en algemene barrières waar gemeenten een rol spelen.  

Vervolgens wordt in 6 stappen de route van ‘de arbeidsmigrant’ beschreven van de komst naar Nederland tot de terugkeer naar het land van herkomst. Ieder onderdeel heeft specifieke gelegenheden, signalen en barrières. De stappen zijn: werving en entree, huisvesting, registratie, arbeid, verblijf in Nederland, terugkeer naar land van herkomst. Niet iedere arbeidsmigrant legt dezelfde route af en de volgorde van de stappen kan ook verschillen. Daarom zijn deze onderdelen los van elkaar te lezen en in willekeurige volgorde. 

Meer informatie