De VNG ontvangt de laatste tijd regelmatig vragen van gemeenten over de toepassing van de baatbelasting voor de verduurzaming van woningen. De huidige baatbelasting is echter geen geschikt instrument om verduurzaming van woningen in particulier bezit te financieren.

Gemeenten die dit toch doen worden naar verwachting geconfronteerd met een negatieve uitspraak van de belastingrechter. Dat betekent voor alle gemeenten dat zij dan de aanslagen baatbelasting niet kunnen opleggen. Gemeenten blijven dan zitten met een kostenpost ter hoogte van het volledige bedrag van de investeringen dat nog niet via de baatbelasting is afgelost. Aangezien de looptijd 30 jaar bedraagt is dit een fors risico dat volledig voor rekening van de gemeente komt.

Al in 2019 gaf de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan dat de baatbelasting niet kan worden ingezet om de verduurzaming van woningen in particulier bezit te financieren en per individuele woningeigenaar rente en aflossing te innen. Dit heeft de minister herhaald in de beantwoording van Kamervragen in mei 2020.

Huidige alternatieve mogelijkheden

In de huidige situatie raden wij gemeenten aan om inwoners te ondersteunen met de bestaande mogelijkheden voor financiering voor verduurzaming van de eigen woning. Voor inkomens tot € 60.000,- heeft het Warmtefonds een 0% lening beschikbaar. Hier vindt u een overzicht van de bestaande mogelijkheden