De resolutie ‘Nieuw kabinet, gebruik en borg de kracht van het lokaal bestuur’ is met 98.8% aangenomen tijdens de Extra ALV in Utrecht. Dit betekent onder andere dat de VNG snel aan tafel wil met het nieuwe kabinet om het hoofdlijnenakkoord uit te werken tot een voor gemeenten uitvoerbaar regeerprogramma.

Zo moeten we als overheden samen tot een akkoord komen waarin de taken en middelen van gemeenten in balans zijn. Als het nieuwe regeerprogramma onvoldoende balans biedt, zal de VNG een extra algemene ledenvergadering organiseren om vervolgstappen voor te leggen aan haar leden.

Concrete en structurele afspraken financiën

Ook maakt de VNG zich sterk om de kabinetsvoornemens uit de Voorjaarsnota 2024 over de Wmo en specifieke uitkeringen (Spuks) om te zetten in concrete, structurele en langjarige afspraken. Verder gaan we onverminderd door met onze inzet voor een solide, stabiele en duurzame financiële positie en voldoende beleidsvrijheid. Daarbij staan inwoners centraal, wordt samengewerkt als één overheid en bestaat ruimte voor regionale en lokale aanpak op basis van het uitgangspunt van welvaartsontwikkeling voor alle regio’s.