De VNG en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben overeenstemming bereikt over de financiering en doorontwikkeling van de Gemeentezorgspiegel. Dit instrument van Vektis, het business intelligence centrum voor de zorg, biedt meer inzicht in alle zorgdata.

Gemeenten en zorgverzekeraars kunnen hierdoor hun beleid en dienstverlening verbeteren. Door het akkoord is de Gemeentezorgspiegel nu voor alle gemeenten kosteloos beschikbaar. De Gemeentezorgspiegel biedt de mogelijkheid om alle informatie over zorggebruik bij elkaar te brengen, of deze nu vergoed is uit de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet (Jw) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Het instrument biedt bovendien meer inzicht in deze informatie door de optie om zorgdata en gemeentedata te visualiseren.

Zorg verbeteren kan alleen als met de juiste informatie

Ali Rabarison, directeur Inclusieve samenleving bij de VNG: 'Gemeenten hebben eerder al met zorgverzekeraars afgesproken om de zorg gezamenlijk verder te gaan verbeteren. Dat kan alleen als de juiste informatie beschikbaar is. Daarom vindt VNG de landelijke uitrol van de Gemeentezorgspiegel belangrijk. Door als gemeenten deel te nemen aan de Gemeentezorgspiegel en data aan te leveren, kunnen zij niet alleen tot op detail informatie over zorggebruik inzien, maar ook inzicht krijgen in relevante verbanden op wijk- en buurtniveau.'

Inzicht in het zorggebruik vanuit verschillende zorgsoorten en financieringsbronnen

'De Gemeentezorgspiegel biedt uitermate nuttige stuurinformatie over de organisatie en doelmatigheid van verleende zorg”, zegt ZN-directeur Wout Adema. 'Doordat het de data van zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten in hun onderlinge samenhang bij elkaar brengt. Dat geeft inzicht in het zorggebruik vanuit de verschillende zorgsoorten en financieringsbronnen.'

Meerwaarde

Gemeenten zien de Gemeentezorgspiegel als veelbelovend vanwege de relatie met de achterliggende brondata (zorgdeclaraties). Ze zagen het al als een nuttig instrument om het bestuurlijke gesprek te faciliteren. De samenwerking biedt meer mogelijkheden om de Gemeentezorgspiegel breder toepasbaar te maken in de gemeentelijke organisatie. Gemeenten en zorgverzekeraars pakken de doorontwikkeling van de Gemeentezorgspiegel gezamenlijk op.Op dit moment zijn ruim 60 gemeenten aangesloten bij de Gemeentezorgspiegel. Voorheen moesten gemeenten hiervoor betalen. Door de gezamenlijke financiering is het vanaf heden voor alle gemeenten mogelijk om kosteloos aan te sluiten. 

Ook deelnemen?

Zoals al aangegeven, staat de komende periode in het teken van doorontwikkelen. Hiervoor is een continue afstemming met een brede vertegenwoordiging van gemeenten, zorgverzekeraars en ook ketenpartners noodzakelijk, om te toetsen of de ontwikkelingen passend en van meerwaarde zijn. De VNG organiseert hiervoor in samenspraak met Vektis diverse bijeenkomsten en werkt met een kleine groep gemeenten aan de businesscases. Ook sluit de VNG aan bij bestaande netwerken. Wilt u meedenken over de ontwikkelingen op inhoud of de aanpak vanuit VNG? Uw mening is bepalend voor de te maken keuzes.

  • Op het forum van VNG kunt u als gemeente alle noodzakelijke informatie vinden. 
  • Wilt u deelnemen of heeft u vragen over deelname, neem dan direct contact op met Vektis.

Meer informatie

De komende periode kunt u vanuit VNG meer informatie verwachten over de doorontwikkeling van de Gemeentezorgspiegel en wat dit voor u als gemeente kan betekenen. Deze wordt gedeeld via de VNG-website.