In mei 2022 vieren Nederland en China 50 jaar diplomatieke betrekkingen tussen de 2 landen. Ook bijna 40 Nederlandse gemeenten en 11 provincies onderhouden contacten met Chinese steden en regio’s. Het kan een uitgelezen kans zijn om dit jaar in mei (extra) stil te staan bij deze banden.

Overigens zijn er ook diverse gemeenten die hun partnerschap niet verlengd hebben, of ‘slapend’ hebben gemaakt, omdat het draagvlak niet (langer) aanwezig was. Dit had vaak te maken met kritiek vanuit de samenleving over gevoelige onderwerpen zoals mensenrechten, gelijk economisch speelveld en eigendomsrecht. 

Gemeentelijke initiatieven in het jubileumjaar

De Nederlandse ambassade en alle consulaten-generaal in China staan open om in het kader van deze 50ste verjaardag, naast hun eigen activiteiten, initiatieven van gemeenten op te nemen en te ondersteunen. Nederlandse gemeenten kunnen zelf voorstellen voor een evenement formuleren.

Het Nederlandse postennetwerk en de Chinese ambassade in Den Haag vernemen het graag via PEK-50JAAR@minbuza.nl als uw gemeente een jubileumactiviteit organiseert, zodat ze overzicht houden en initiatieven verder kunnen promoten indien gewenst. Ook kunnen zij adviseren hoe gemeentelijke initiatieven kunnen aansluiten op door het postennetwerk georganiseerde activiteiten in China en Nederland.

logo met tekst 50 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en China

Als u een evenement organiseert, kunt u daarbij bovenstaand logo gebruiken na overleg met de ambassade op bovenstaande e-mailadres. De lijnen van het logo symboliseren waterstromen die samen het getal 50 vormen. Water is een steeds terugkerende essentie die zowel door de Nederlandse als de Chinese geschiedenis stroomt. De invloed van water op de vorm, welvaart en bevolking van onze landen is ongeëvenaard. Het Nederlandse en Chinese volk hebben hun land, leven en toekomst vormgegeven door het water te beheersen. Daarom toont het onderste deel de splitsing van de rivier, en lijkt het tegelijkertijd op het karakter ren, dat 'mens' betekent in het Chinees. In het logo zijn ook de nationale kleuren van Nederland en China terug te vinden: oranje en rood.

Meer informatie