Datum

De populariteit van cryptomunten steeg in de tweede helft van vorig jaar tot ongekende hoogte. Iedereen had het erover. Iedereen behalve ik, want de cryptokoorts is grotendeels aan mij voorbijgegaan.

Toch ontkwam ik in mijn werk als programmamanager Zorg bij VNG KCHN niet aan de achterliggende technologie. Ik herinner me het gesprek met mijn directeur in oktober 2017. Hij vertelde me dat hij de bij de cryptomunten toegepaste blockchain-technologie wilde gebruiken bij de aanpak van zorgfraude. Ik keek hem aan met niet-begrijpende ogen: ‘blokwattes?’ Ik heb me er nog een paar maanden geprobeerd tegen te verzetten, maar ik moet toegeven dat er een zaadje was geplant. Toen ik me erin begon te verdiepen, zag ik al snel de kansen die deze technologie bood! 

Zo zijn we met ons kenniscentrum in aanraking gekomen met het kleine technologiebedrijf Horizon, de Fontys Hogeschool en de gemeente Tilburg. Samen hebben we de handen ineengeslagen en zijn we FAIRCARE gestart. Een project gericht op de aanpak van fraude rond pgb bij begeleiding thuis. Inmiddels is de Proof of Concept geslaagd en de gemeente Tilburg heeft de resultaten op 10 juli gepresenteerd aan de minister van VWS, Hugo de Jonge. Die was zeker geïnteresseerd en wil graag een verdieping zien in relatie tot het pgb 2.0 systeem dat voor gemeenten wordt ontwikkeld. Wij begrijpen deze wens en zullen die meenemen in onze verdere inspanningen rondom FAIRCARE.

Want nu is het tijd om door te pakken. Een Proof of Concept is natuurlijk 1, maar een heuse pilot met ervaringen direct uit de maatschappij is pas een echte uitdaging! Hiervoor zoeken we nog gemeenten die deze uitdaging met ons aan willen gaan.

Heeft u interesse om te ervaren wat nieuwe technologie kan bijdragen aan onze dagelijkse aanpak van zorgfraude? Laat het mij dan weten, want samen kunnen we technologie en werkelijkheid samen laten komen!

Janneke van Vugt, Programmamanager Zorg VNG KCHN