Datum

Organisatie

Bijstandsbode

Soort

Wet- en regelgeving

De Bijstandsbode publiceert elke maand interessante uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) op het gebied van bijstand en aanverwante wet- en regelgeving. Dit zijn de uitspraken uit september 2018.

Overmacht

In de bijstand geldt het territorialiteitsbeginsel. Dat betekent onder meer dat geen recht op bijstand bestaat voor personen die in het buitenland verblijven. Op deze regel bestaat een uitzondering voor kortdurend verblijf over de grens. Een vrouw was langer dan 4 weken in het buitenland, waardoor de gemeente haar bijstandsuitkering heeft ingetrokken. Echter waren de omstandigheden zodanig, dat er volgens de rechter sprake was van een situatie van overmacht die ofwel maakt dat de gemeente niet bevoegd is de bijstand in te trekken, dan wel in ieder geval dringende redenen oplevert om dat niet te doen.

Beëindiging AIO door toepassing kostendelersnorm

De raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank heeft de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) beëindigd met toepassing van de kostendelersnorm. Belanghebbende voert namelijk een 5-persoonshuishouden en haar AOW-pensioen is hoger dan de voor haar geldende bijstandsnorm. De AIO is terecht beëindigd.

Mutatieformulier is geen aanvraag

Het college heeft geweigerd dwangsommen voor niet tijdig beslissen toe te kennen, omdat het indienen van een mutatieformulier geen aanvraag is in de zin van artikel 1:3 Awb. De Raad overweegt dat nakoming van de inlichtingenplicht vormvrij is. Dat het college belanghebbende verplicht om gebruik te maken van mutatieformulieren, verandert niets aan het juridisch karakter van de handeling, te weten de nakoming van de inlichtingenverplichting. De Raad concludeert dat een mutatieformulier geen aanvraag is, dat het college dus geen besluit hoeft te nemen en daarom ook geen dwangsom is verschuldigd.

Mantelzorg geen dringende reden

Het college heeft geweigerd bijzondere bijstand te verstrekken voor een belastingschuld. In verband met die schuld heeft de Belastingdienst beslag gelegd op de auto van belanghebbende. De Raad overweegt dat belanghebbende haar belastingschuld wil betalen om haar auto terug te krijgen. Die heeft ze nodig om mantelzorg te kunnen verlenen aan haar moeder. Volgens de Raad is dat geen zeer dringende reden om om toch bijzondere bijstand te verlenen.

Geen handtekening op bezwaarschrift

Het college heeft het bezwaar van belanghebbende niet-ontvankelijk verklaard, omdat belanghebbende haar bezwaarschrift niet heeft ondertekend en geen gebruik heeft gemaakt van de haar geboden gelegenheid om dit verzuim te herstellen. Dat belanghebbende van die gelegenheid geen gebruik heeft gemaakt, komt voor haar eigen rekening en risico.

Artikel 4:6 Awb

Het college heeft de eerste bijstandsaanvraag van belanghebbende buiten behandeling gesteld wegens het niet binnen de hersteltermijn inleveren van de gevraagde bankgegevens. Het college heeft het alsnog indienen van de bankgegevens opgevat als een nieuwe aanvraag en heeft bijstand toegekend met ingang van de tweede meldingsdatum. Het bezwaar van belanghebbende - hij wil bijstand per de eerste meldingsdatum - is ongegrond verklaard.

Personenkring

Het college heeft geweigerd bijzondere bijstand voor schoolkosten te verstrekken. Belanghebbende beroept zich op zeer dringende redenen. De Raad oordeelt dat belanghebbende aan artikel 16 lid 1 Participatiewet geen aanspraak op bijzondere bijstand kan ontlenen.

Geen nieuw boetebesluit na vernietiging door rechter

Het college heeft de bijstandsuitkering ingetrokken en teruggevorderd wegens schending van de inlichtingenplicht. Belanghebbende zou een gezamenlijke huishouding voeren. Het college heeft ook een bestuurlijke boete opgelegd. De Raad oordeelt dat de onderzoeksbevindingen steun bieden voor het standpunt dat X regelmatig op het uitkeringsadres is, maar niet dat hij daar ook het zwaartepunt van zijn persoonlijke leven heeft. Dit betekent dat de bestreden besluiten niet zorgvuldig zijn voorbereid en niet berusten op een deugdelijke motivering. De Raad vernietigt de bestreden besluiten.

Lees de uitgebreidere samenvattingen van de genoemde cases in de Bijstandsbode van september 2018