Datum

Soort

Wet- en regelgeving

De Bijstandsbode publiceert elke maand interessante uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) op het gebied van bijstand en aanverwante wet- en regelgeving. Dit zijn de uitspraken uit maart 2018.

Een ongeluk komt nooit alleen

Een taxichauffeuse meldt zich bij het UWV voor een werkloosheidsuitkering. Die wordt haar echter (tijdelijk) geweigerd. De vrouw heeft het werkloosheidsfonds namelijk benadeeld door in de vaststellingsovereenkomst geen naleving van de wettelijke opzegtermijn van (ruim) 2 maanden te bedingen, en ook geen beëindigingsvergoeding ter hoogte van het loon over die periode te vorderen. Bij de rechter houdt dit besluit van het UWV stand. De CVrB (Raad) oordeelt dat de vrouw zich inderdaad onvoldoende verantwoordelijk heeft betoond en dat de gemeente dus gehouden was de bijstand te verlagen.

Inkomsten uit verhuur

Het college heeft de bijstandsaanvraag afgewezen, omdat belanghebbenden over voldoende inkomsten uit verhuur beschikken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. De Raadoverweegt dat belanghebbenden maandelijks inkomsten ontvangen uit de verhuur van enkele woningen, en dat de som van die bedragen hoger is dan de toepasselijke bijstandsnorm. Het college heeft zich terecht op het standpunt gesteld dat belanghebbenden niet in bijstandbehoevende omstandigheden verkeren.

Zakelijke relatie

Het college heeft geweigerd bijzondere bijstand toe te kennen. Belanghebbende kan de kosten namelijk zelf betalen. De Raad overweegt dat het in deze zaak gaat om de vraag of het college voor de draagkrachtberekening bij de vaststelling van de voor belanghebbende geldende bijstandsnorm terecht de kostendelersnorm van toepassing heeft verklaard. De Raad stelt vast dat belanghebbende, die een WIA-uitkering ontvangt, op hetzelfde adres woont als X, die zijn bewindvoerder en mentor is. Belanghebbende stelt dat tussen hem en X sprake is van een commerciële relatie en dat de kostendelersnorm dus niet van toepassing is. De Raad gaat hier echter niet in mee.

Reiskosten Luxemburg

Het college heeft geweigerd bijzondere bijstand te verstrekken voor de reis- en verblijfkosten die belanghebbende moet maken omdat hij zich 2 keer per maand bij de politie in Luxemburg moet melden. De CRvB overweegt dat het territorialiteitsbeginsel uitsluit dat bijstand wordt verleend voor kosten die buiten Nederland zijn opgekomen of niet aan Nederland zijn verbonden. Bijstandsverlening voor reis- en verblijfkosten die verband houden met justitiële verplichtingen in Luxemburg is dus niet mogelijk.

Uitwijkjurisprudentie

Het college heeft de bijstandsaanvraag afgewezen omdat belanghebbende onvoldoende informatie heeft verstrekt over haar woon- en leefsituatie, waardoor haar recht op bijstand niet kan worden vastgesteld. De Raad stelt vast dat het college vermoedt dat belanghebbende en G een gezamenlijke huishouding voeren, maar dat de beschikbare onderzoeksgegevens geen toereikende feitelijke grondslag bieden voor de conclusie dat dit vermoeden juist is. Het bestreden besluit is niet zorgvuldig voorbereid en berust niet op een deugdelijke (feitelijke) grondslag. De Raad voorziet zelf in de zaak door het primaire besluit te herroepen en te bepalen dat belanghebbende alsnog bijstand krijgt.

Afgiftebewijs

Het college heeft de bijstandsaanvraag niet in behandeling genomen omdat belanghebbende de gevraagde bankafschriften niet op tijd heeft ingeleverd. De Raad stelt vast dat belanghebbende, binnen de haar gegeven hersteltermijn, stukken heeft afgegeven bij de balie van het gemeentehuis en dat zij daarvan een afgiftebewijs heeft ontvangen. Het college moet alsnog inhoudelijk op de aanvraag beslissen, omdat ze belanghebbende hadden moeten laten weten dat de gevraagde bankafschriften nog steeds ontbraken en haar in de gelegenheid hadden moeten stellen die gegevens alsnog te verstrekken.

Buitenlands identificatienummer

De Sociale verzekeringsbank (Svb) heeft de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO-aanvulling) ingetrokken wegens schending van de medewerkingsplicht. Belanghebbenden hebben geweigerd het nummer van hun Marokkaanse Carte d’Identité Nationale (CIN-nummer) te overleggen. De Raad overweegt dat het CIN-nummer een rol speelt bij de verificatie van de door belanghebbenden verstrekte informatie over hun inkomen en vermogen in Marokko. De Raad oordeelt verder dat de CIN-nummers noodzakelijk zijn voor het doen van onderzoek naar onroerend goed in Marokko, ter verificatie van door belanghebbenden verstrekte informatie en ter identificatie van de juiste persoon.

Tekortschietend besef, verordening

Het college heeft de bijstandsuitkering verlaagd wegens tekortschietend besef van verantwoordelijkheid voor de voorziening in het bestaan. De maatregel bedraagt 100% gedurende 10 maanden en vervolgens 20% gedurende 6 maanden. Naar het oordeel van de Raad schiet de gemeentelijke verordening in deze zaak tekort; ze bevat geen concrete criteria voor het vaststellen van de hoogte en duur van de maatregel. Daarmee is er geen wettelijke grondslag meer voor de opgelegde maatregel.

Lees de uitgebreidere samenvattingen van de genoemde cases in de Bijstandsbode van maart 2018.