Datum

Op zaterdag 20 april rijd ik met een groep collega’s de Amstel Gold Race. Nu ben ik een redelijk ervaren fietser, maar het heuvelachtige Limburgse landschap is toch andere koek. Het zal me alleen lukken met een gedegen voorbereiding en samenwerking tijdens de rit zelf. Eigenlijk dezelfde ingrediënten die nodig zijn bij een succesvolle aanpak van zorgfraude.

Inmiddels is wel duidelijk dat het voorkomen en bestrijden van zorgfraude niet iets is wat u er als gemeente op een rustige namiddag even bij doet. Nee, het vereist echt een gedegen voorbereiding en continue aandacht. Dat begint al binnen uw gemeente. Denk aan beleidsregels, een goede verordening, fraudealertheid bij de toegang en zichtbaarheid van de toezichthouder. Toch is dit maar een deel van het verhaal. Want voor een echt effectieve aanpak zult u ook met partijen buiten uw organisatie moeten samenwerken.

Gedegen voorbereiding

Mijn collega’s en ik wisselen in de aanloop naar 20 april veel informatie met elkaar uit. Denk aan informatie over materiaal, goede plekken om hoogteverschillen te trainen en opbouw van de trainingsintensiteit. Ook lees ik veel ervaringsverhalen van fietsers die mij voorgingen. Hoe zorgden zij er bijvoorbeeld voor dat ze met voldoende energie aan de voet van de Cauberg verschenen?

Als programmamanager van Team Zorg vergelijk ik dit graag met de aanpak van zorgfraude door gemeenten. Wie zijn er verantwoordelijk voor toezicht en handhaving en welke instrumenten hebben zij tot hun beschikking? Is er al een casus binnen de gemeente waar ze op kan voortborduren? En wat is er nodig om alle betrokken disciplines intern zo te 'richten' dat ze allemaal hun onmisbare bijdrage leveren?

De samenwerking en gegevensdeling met andere gemeenten en ketenpartners komt ook niet van de ene op de andere dag tot stand. Nog te vaak hoor ik gemeenten zeggen dat er op dit vlak niet veel kan. En inderdaad, er zijn beperkingen, maar er kan ook heel veel wel. Helemaal als de gemeente zich aansluit op het Informatieknooppunt Zorgfraude waar signalen van vermoedelijke fraude worden verrijkt met informatie van ketenpartners. Met de nieuwe wet rond gegevensdeling die aanstaande is worden deze mogelijkheden verder verruimd. Ook is er de Matrix Gegevensuitwisseling, die overzichtelijk weergeeft welke informatie met welke partners kan worden gedeeld.

Samenwerking tijdens de rit zelf

In gedachten heb ik de Amstel Gold Race al verschillende keren gereden. Ik zie dan voor me dat we – zeker in het begin van de rit – samen optrekken. Een collega zorgt ervoor dat we in een fijn ritme komen. De collega die het parcours op zijn duimpje kent, waarschuwt ons als er weer een pittig klimmetje opdoemt en een andere collega deelt haar energierijke repen met ons.

Het is alsof de Wmo-consulent met zijn scherpte iedereen in beweging brengt, de toezichthouder zijn collega’s vertelt waar ze op moeten letten en de beleidsmedewerker zorgt dat ze door kunnen pakken.

Toch komt onherroepelijk het moment dat de groep uiteenvalt. Dat je aan de voet van de Cauberg staat en voor deze klim op jezelf bent aangewezen. Hoe fijn is het dan als een re​nner van een ander team je voorstelt om de klim samen tot een goed einde te brengen. En een andere deelnemer je tips geeft over het verzet waarin je op de verschillende punten van de Cauberg het beste kan rijden en je voorziet van een energiedrankje dat je nog niet kende. Mensen die je verder helpen met je missie: deze berg verzetten!

Janneke van Vugt, Programmamanager Zorg VNG KCH