Datum

Organisatie

Ministerie SZW

Soort

Wet- en regelgeving

In antwoord op vragen van Kamerlid Jasper van Dijk (SP) laat minister Koolmees (SZW) weten het onaanvaardbaar te vinden dat arbeidsmigranten in schuren en stallen onder slechte omstandigheden worden gehuisvest. Desondanks bereiken hem signalen dat arbeidsmigranten op sommige plekken slecht worden gehuisvest.

Arbeidsmigranten vormen een belangrijk onderdeel van de economie en zij moeten volgens de minister dan ook goed worden gehuisvest. Nog voor het zomerreces stuurt Koolmees de Tweede Kamer een brief waarin hij ingaat op de lessen uit de Wet aanpak schijnconstructies, de rol van de landbouwsector en de inzet van Inspectie SZW.

Medeverantwoordelijk voor fatsoenlijke huisvesting van arbeidsmigranten

Samen met de collega’s van BZK worden lokale partijen ondersteund door kennis te delen over het op een goede, kwalitatieve manier huisvesten van deze groep werknemers die in het land wordt opgedaan. Daarnaast kunnen gemeenten bijvoorbeeld gebruik maken van de kennis en expertise van de Inspectie SZW waar het gaat om het tegengaan van ongewenste situaties.

Op gemeentelijk niveau

Bij het maken van die afspraken hoort ook dat gemeenten kijken naar hoe zij de controle en handhaving inrichten. Op die manier worden de partijen die zaken niet netjes geregeld hebben ook gedwongen om zich te verbeteren en kunnen ongewenste situaties worden aangepakt.

Geactualiseerde handreiking

In het kader van het traject rondom Goed Verhuurderschap wordt in overleg met de VNG en de G40 de handreiking over het handhavingsinstrumentarium geactualiseerd, zodat deze ook past bij de problematiek waar gemeenten tegenaan lopen. Deze handreiking richt zich onder andere op de aanpak van huisjesmelkers, die ook gemeenten met problematiek rondom de huisvesting van arbeidsmigranten kan helpen.

De rol van Inspectie SZW

De Inspectie SZW is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van arbeidswetten, zoals de Wet minimumloon en de Arbeidstijdenwet. Gemeenten en de Inspectie SZW trekken samen op, onder meer in Interventieteams, waarin door verschillende instanties wordt samengewerkt om specifieke problemen aan te pakken. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan gedwongen of slechte huisvesting tegen hoge kosten hetgeen 1 van de indicatoren kan zijn van ernstige benadeling of uitbuiting. Indien de Inspectie SZW signalen ontvangt dat sprake is van misstanden, bijvoorbeeld ten aanzien van slechte huisvesting, worden deze signalen gedeeld met de betreffende gemeente. Indien gemeenten een vermoeden hebben van arbeidsuitbuiting en/of ernstige benadeling van werknemers kan door gemeenten een melding worden gedaan bij de Inspectie SZW