Datum

Organisatie

Ministerie van SZW

Soort

Wet- en regelgeving

Staatssecretaris Van Ark (SZW) beantwoordt Kamervragen Van D66 over het bericht 'Algoritme voorspelt wie fraude pleegt bij bijstandsuitkering'.

Gemeenten gebruiken voor het algoritme uitsluitend gegevens uit hun eigen uitkeringsadministratie. Volgens de staatssecretaris gaan de gemeenten effectiever en efficiƫnter werken met de data die ze al hebben en mogen gebruiken in de handhaving (data-gestuurd werken). Deze data-analyse moet plaatsvinden binnen de kaders van de Wbp en binnen de kaders van de AVG.

Lerend algoritme

Het gebruik van de algoritmes is aanvullend op de bestaande handhavingspraktijk. Het algoritme wordt gebruikt om vast te stellen wat de kans is dat een uitkeringsgerechtigde fraudeert. De gevallen met de grootste kans zullen onderzocht worden om fraude al dan niet vast te stellen. De uitkomsten worden toegevoegd aan het algoritme. Ook fraudegevallen die niet naar aanleiding van het algoritme opgespoord worden, worden toegevoegd.

Het risico van discriminatie dat kan ontstaan door de inzet van algoritmen en de kwaliteit van de data is bekend bij de staatssecretaris, maar doordat het algoritme constant leert van nieuwe fraudezaken en nieuwe patronen wordt voorkomen dat het algoritme in een bepaalde hoek zoekt.  

Geen automatische besluitvorming

Tenslotte vindt de staatssecretaris het van belang dat met betrekking tot de handhaving in het sociaal domein geen sprake is van automatische besluitvorming. Signalen, ook signalen die door middel van data-analyse tot stand komen, moeten altijd eerst onderzocht worden met toepassing van het beginsel van hoor en wederhoor, alvorens een sanctie kan worden opgelegd.