Datum

Organisatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)

Soort

Wet- en regelgeving

Minister Koolmees, staatssecretaris Van Ark, staatssecretaris Knops, minister Ollongren en staatssecretaris Keijzer informeren de Tweede Kamer over de misstanden rondom de werkomstandigheden en huisvesting van arbeidsmigranten uit de Europese Unie (EU-arbeidsmigranten).

Problematiek

In deze brief wordt de problematiek waar EU-arbeidsmigranten mee te maken hebben geschetst en wordt ingegaan op maatregelen die al lopen en nieuwe acties die in gang worden gezet. Tevens wordt met deze brief invulling gegeven aan de toezegging van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) tijdens het debat over discriminatie op de woningmarkt van 26 maart jl. om in te gaan op de afhankelijkheidsrelatie tussen werknemer en werkgever waarbij de werkgever tevens de huisbaas is. Ook wordt ingegaan op de voorstellen die worden gedaan in het ‘Actieplan Arbeidsmigratie’ van het lid Jasper van Dijk (SP)

Media

Geregeld berichten media, sociale partners, buitenlandse ambassades en (publieke) inspectiediensten over misstanden op het gebied van arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en huisvesting waarmee in Nederland werkzame arbeidsmigranten te maken hebben. In 2017 concludeerde de Inspectie SZW in de Staat van eerlijk werk dat er sprake was van een voortdurende neiging op de arbeidsmarkt constructies te ontwikkelen die de kosten van arbeid verlagen. In de praktijk ziet de Inspectie SZW dat terug in een steeds groter aantal gevallen, waarin nationale en Europese regels inzake de arbeidsmarkt worden ontweken of ontdoken en kwetsbare arbeidskrachten worden benadeeld. Het kabinet treft maatregelen om de misstanden rondom de werkomstandigheden en huisvesting van EU-arbeidsmigranten aan te pakken

Mogelijke maatregelen

  • Betere voorlichting over de rechten en plichten van arbeidsmigranten.
  • Een duidelijk meldpunt waar men terecht kan om misstanden te melden.
  • Een correcte registratie in de Basisregistratie Personen (BRP)  van arbeidsmigranten.
  • Hulp bij integratie.
  • Betere huisvesting.
  • Het verminderen van een afhankelijkheidsrelatie.
  • Aanpakken malafide uitzendbureaus.
  • Inzetten op het verbeteren van de omstandigheden van werknemers die in een andere EU-lidstaat werken.