Namens gemeenten opereert DataLand als dataknooppunt voor WOZ-detailgegevens. Omdat Dataland zijn activiteiten per 1 januari 2022 beëindigt, adviseert de VNG gemeenten hierover vóór 1 juli 2021 een overeenkomst te sluiten met het Kadaster. Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over deze overgang en het delen van WOZ-detailgegevens. 

Waarom is het belangrijk dat gemeenten deze WOZ-detailgegevens - nu via Dataland en straks via het Kadaster - blijven delen?

De WOZ-detailgegevens zijn belangrijk voor verschillende partijen. Voor zowel bovengemeentelijke samenwerkingsverbanden als andere regionale of landelijke organisaties zijn ze onmisbaar bij de uitvoering van hun werkzaamheden. Veel van de taken waarvoor zij verantwoordelijk zijn, vragen immers om regionale -ruimtelijk gecombineerde - informatie. Bijvoorbeeld voor fraudebestrijding, het opsporen van wietplantages of asbestdaken en het inventariseren van slecht geïsoleerde huizen. Ook banken en het notariaat maken gebruik van de gegevens. DataLand zorgt momenteel voor validatie van de WOZ-detailgegevens, koppelt deze terug en verlaagt de werkdruk voor gemeenten door te voorkomen dat gemeenten individueel worden bevraagd door gebruikers van de data. Deze voordelen voor gemeenten blijven bestaan wanneer het Kadaster deze dienstverlening overneemt van DataLand.

Wat is de status nu?

In augustus 2020 hebben gemeenten en samenwerkingsverbanden van DataLand en Kadaster een brief ontvangen met het verzoek een contract en een verwerkersovereenkomst met het Kadaster af te sluiten voor de levering van WOZ-detailgegevens. Op dit moment hebben al 100 gemeenten deze overeenkomsten met het Kadaster getekend. Van sommige andere gemeenten krijgen wij bericht dat er nog vragen leven op een aantal punten. Daarom beantwoorden we de belangrijkste vragen in dit document.

Moeten we als gemeente wel doorgaan met onze WOZ-levering aan DataLand?

Allereerst is de levering van WOZ-detailgegevens aan DataLand een eigen keuze van de deelnemende gemeenten. Om die reden is het ook logisch dat uw gemeente  deze gegevens ook dit voorjaar gewoon nog aan DataLand levert. Bovendien blijft DataLand nog tot 31 december 2021 zijn diensten verlenen en Dataland heeft verplichtingen aan gemeenten en overheidsorganisaties op dit terrein die pas op 31 december 2021 stoppen.

Is de levering van WOZ-detailgegevens aan het Kadaster verplicht?

Gemeenten kunnen ervoor kiezen de WOZ-detailgegevens straks aan het Kadaster te leveren, net zoals uw gemeente dat tot 31 december 2021 aan DataLand doet. Er is daarvoor geen wettelijke verplichting. Als gemeenten daarvoor kiezen, leveren zij op basis van een overeenkomst met het Kadaster. Die overeenkomst brengt wel rechten en plichten met zich mee. In die overeenkomst zijn namelijk de afspraken tussen elke afzonderlijke gemeente, of samenwerkingsverband, en het Kadaster vastgelegd. De overeenkomst regelt onder meer het doel, de duur en de wederzijdse rechten en verplichtingen. Over de te leveren WOZ-detailgegevens is opgenomen welke gegevens het precies zijn, maar ook dat de gemeente ervoor instaat dat dit de gegevens zijn zoals bedoeld in artikel 38 Wet waardering onroerende zaken. In de overeenkomst is verder opgenomen dat het Kadaster de kwaliteit van deze gegevens voor de gemeente inzichtelijk maakt via een kwaliteitsdashboard.
De verwerkersovereenkomst is noodzakelijk op grond  van de AVG en is overeenkomstig de Standaard verwerkersovereenkomst van de VNG. Op basis van de eerdergenoemde afspraken uit 2019 adviseert de VNG de levering van de WOZ-detailgegevens te continueren.

NB: De levering van de WOZ-detailgegevens aan het Kadaster wijzigt enigszins. Op dit moment maakt het WOZ-waardegegeven onderdeel uit van de leveringen aan Dataland. In de leveringen aan het Kadaster is dat niet langer gewenst, omdat het Kadaster het WOZ-waardegeven al als beheerder van de Landelijke Voorziening WOZ ontvangt. Vanwege vereisten van data-minimalisatie is het niet gewenst om ditzelfde gegeven dubbel te leveren en te ontvangen. Het Kadaster zal de gemeenten een voorstel doen per wanneer en hoe deze aangepaste levering aan het Kadaster kan starten en hoe het Kadaster de gemeenten daarbij wil ondersteunen.

Aan wie mag het Kadaster leveren?

Het Kadaster mag, als beheerder van de Landelijke Voorziening WOZ, WOZ-waarden leveren aan partijen en voor gebruiksdoelen die in de Wet WOZ worden genoemd. Dit wordt dus niet geregeld in de met de gemeenten af te sluiten overeenkomsten voor de levering van de WOZ-detailgegevens aan het Kadaster. 

Het Kadaster mag WOZ-detailgegevens leveren aan iedereen zoals beschreven in de overeenkomst die de gemeenten met het Kadaster sluiten. Daarin is aangegeven dat het Kadaster ervoor zorgdraagt dat de WOZ-detailgegevens voor publieke en private afnemers beschikbaar zijn in producten en diensten van het Kadaster, in de plaats van in de huidige producten en diensten van DataLand. Zo levert DataLand onder meer WOZ-detailgegevens aan veiligheidsregio’s en Regionale Uitvoeringsdiensten, die noodzakelijk zijn voor beleid en analyses op het gebied van veiligheid en de ontwikkeling van nieuwe (ruimtelijke) plannen.

Per wanneer kunnen gemeenten het contract met het Kadaster tekenen?

Voor de nadere planning van werkzaamheden aan de zijde van zowel Dataland als Kadaster is het wenselijk dat gemeenten het contract met het Kadaster zo spoedig mogelijk tekenen, bij voorkeur nog in het tweede kwartaal, dus vóór 1 juli 2021.

Waar kan ik terecht met vragen?

Vragen over het contract of andere kwesties rondom WOZ-detailgegevens kunt u mailen naar wozdataleveringen@dataland.nl

Meer informatie