'Zou het niet makkelijk zijn als alle woonvoorzieningen in Drenthe die geschikt zijn voor cliënten van de Levensloopaanpak in één overzicht zouden staan?'. Dat was de vraag die de GGZ Drenthe aan studenten van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening van de Hanzehogeschool Groningen stelde. Het afgelopen halfjaar zijn 4 studenten hiermee aan de slag gegaan.

Het project is uitgevoerd in het kader van het actieonderzoek naar de Levensloopaanpak in Noord-Nederland door het Lectoraat Verslavingskunde & Forensische Zorg van de Hanzehogeschool Groningen. De Levensloopaanpak is ook wel bekend als de Ketenveldnorm voor de levensloopfunctie en beveiligde intensieve zorg.

De doelgroep van de levensloopaanpak zijn mensen met GGZ-problematiek en/of licht verstandelijke beperking die ook andere problemen hebben (zoals een verslaving) en daardoor gevaarlijk gedrag vertonen of een risico hebben op gevaarlijk gedrag. Het kenmerkende grensoverschrijdende en overlastgevende gedrag van deze mensen, in combinatie met multiproblematiek, zorgt ervoor dat het moeilijk is een passende woonplek voor hen te vinden. Professionals besteden veel tijd aan het zoeken van een passende locatie om er vervolgens achter te komen dat er simpelweg geen plekken zijn of dat de persoon de gewenste indicatie niet heeft. Om teleurstellingen te voorkomen en efficiënter te kunnen werken, is een overzicht van de huidige stand van zaken behulpzaam. Een overzicht dat ook nog eenvoudig aan te passen zou moeten zijn, omdat woonvoorzieningen sluiten, of juist opgezet worden, of hun eisen bijstellen.

De studenten hebben in Google Maps een gebruiksvriendelijk digitaal overzicht gemaakt. Zo kunnen professionals in één oogopslag inzicht krijgen in de huidige woonvoorzieningen. Door een woonvoorziening aan te klikken ziet de gebruiker een omschrijving van de doelgroep, de zorgzwaarte, de benodigde indicatie en een aantal kenmerken van de betreffende woonvoorziening. Gebruikers kunnen zelf woonvoorzieningen en informatie toevoegen. Hiervoor is een handleiding geschreven. Vanaf februari start een nieuwe lichting studenten die het overzicht in Drenthe uitbreiden, en aanvullen met woonvoorzieningen uit Groningen en Friesland. Het product geeft de huidige stand van zaken weer en kan gebruikt worden om de eventuele leemte aan te tonen bij gemeenten, zorginstelling, inkopers en uitvoeders. Het fungeert dan ook als onderlegger bij de agendastelling voor bestuurders.

Het product is gepresenteerd tijdens het webinar Onderzoek Levensloopaanpak in Noord-Nederland van de Hanzehogeschool op 31 januari 2022.

Meer informatie

Artikel voor de Nieuwsbrief Zorg + Veiligheid, februari 2022