Een transitie van het landelijk gebied is nodig om te komen tot toekomstbestendige functies. Daarvoor is het Nationaal Programma Landelijk Gebied gestart. 

Het rijk wil de kwaliteit van onze natuur verbeteren, ons watersysteem robuuster en gezonder maken en toewerken naar een klimaatneutraal landelijk gebied. Hiervoor krijgt het landelijk gebied te maken met ingrijpende opgaven voor natuur (waaronder de stikstofaanpak), water en klimaat. Dit is wettelijk vastgelegd in de Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering, de Kaderrichtlijn Water en de Klimaatwet.

Opgaven in samenhang oppakken

Via het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) wil het rijk deze opgaven in samenhang oppakken. Per provincie stelt het rijk daarvoor doelen vast. De provincie maakt vervolgens een provinciaal programma landelijk gebied. Daarin staat hoe ze die doelen gaat bereiken. Dit maakt zij samen met gemeenten, waterschappen en diverse stakeholders. Meekoppelkansen – denk aan sociale en economische gebiedsbelangen die bijdragen aan brede welvaart – kunnen daarin ook worden opgenomen. De eerste versies zijn in juli 2023 opgeleverd en deze worden steeds verder uitgewerkt. 

Het uiteindelijke doel van het NPLG is te komen tot toekomstbestendige functies en perspectief voor de agrarische sector. Hiervoor komt een fonds van € 24,3 miljard beschikbaar per januari 2024. Kenmerken van het programma zijn een integrale gebiedsgerichte en lerende aanpak.

Meer informatie