KPMG stuurt op 12 oktober een eerste data-uitvraag uit aan alle centrumgemeenten in het kader van de kwantitatieve monitoring van het actieprogramma dak- en thuisloze jongeren en de brede aanpak dak- en thuisloosheid.

Achtergrond en belang van de monitor

Waar in 2019 al het 'Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren is opgezet, volgde recent ook de brede aanpak ‘Een (t)huis, een toekomst’ gericht op alle dak- en thuisloze mensen. Beide programma’s zijn gericht op het fors terugdringen van dakloosheid voor eind 2021, opdat niemand meer op straat hoeft te slapen. Vanwege de nauwe verbondenheid tussen deze twee plannen van aanpak heeft het ministerie van VWS de behoefte uitgesproken om de voortgang op beide plannen in samenhang te volgen. Ook kunnen beide sporen zo goed met elkaar in verband worden gebracht.

Eind 2019 heeft al de nulmeting plaatsgevonden van het Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren onder begeleiding van onderzoeksbureau Significant. Het vervolg van deze monitor én de nulmeting voor de brede aanpak wordt in samenhang uitgevoerd door KPMG. De ambitie is om de monitor uiteindelijk deel te laten uitmaken van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein.

Doel van de monitor en eindproducten

Het doel van de monitor is om de effecten (en daarmee de voortgang) van het ‘Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren 2019-2021’ en de brede aanpak ‘Een (t)huis, een toekomst’ kwantitatief te monitoren in één monitor. Voor gemeenten betekent dit dat zij hun doelen en de doelgroep overzichtelijk in beeld krijgen. Onderdeel van de opdracht aan KPMG is ook het ondersteunen en faciliteren van centrumgemeenten bij deze opgave.

Het beoogde eindproduct van KPMG is drieledig:

  • Ontwerp van een monitoringsdashboard.
  • Uitvoering van de monitoring.
  • Aanleveren van drie visueel aantrekkelijke rapportages geschikt voor zending aan de Tweede Kamer (december 2020, juni 2021 en eind 2021).

Projectorganisatie en plan van aanpak

Verschillende vertegenwoordigers vanuit het gemeentelijk/sociaal domein (o.a. de VNG, Valente, COMO, MIND, DIVOSA, Aedes, Stichting Zwerfjongeren NL en Jongerenpanel AP DTJ) zijn betrokken tijdens de uitvoering van de monitor, zoals bij het ontwerpen en valideren van de monitor en de bespreking van halfjaarlijkse deelrapportages. Het toetsen van de relevantie en haalbaarheid van de monitor in de praktijk gebeurt door een aantal pilotgemeenten.

De monitor loopt van juli 2020 tot en met december 2021. In de uitvraag worden alle centrumgemeenten gevraagd gegevens aan te leveren om een landelijke meting uit te voeren. In deze periode worden drie data-uitvraagrondes uitgevoerd. Na afronding van elke ronde wordt de deelrapportage (november 2020, juni 2021 en eind 2021) door het ministerie van VWS beschikbaar gesteld en aangeboden aan de Tweede Kamer.

Op 12 oktober verstuurt KPMG de eerste data-uitvraag aan de contactpersonen van de centrumgemeenten. U heeft tot en met 2 november de tijd om de data aan te leveren over de periode 1 januari 2020 t/m 30 juni 2020. Let op: er zijn waarschijnlijk aanvullende activiteiten nodig om de data-uitvraag in te vullen (o.a. afstemming met de maatschappelijk opvang aanbieders in de regio).

Nog vragen?

Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met Sjoerd Veldhuizen, projectleider KPMG, via: Veldhuizen.Sjoerd@kpmg.nl