Het vlog Gemeenten in beeld laat de dagelijkse praktijk van de gemeenten zien. Van Stadskanaal tot Heerlen, van medewerker groenbeheer tot burgemeester, van de strijd tegen ondermijnende criminaliteit tot leefbaarheid in de wijk. Bekijk waar uw collega’s in andere gemeenten mee bezig zijn.

We zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen. Wilt u meedoen? Stuur een mail naar info@vng.nl.

Assen

Wist je dat meer dan 2 miljoen kiesgerechtigden moeite hebben met stemmen vanwege een beperking en/of chronische ziekte? Gelukkig houden gemeenten hier rekening mee. Ze zorgen dat voldoende stembureaus toegankelijk zijn én inclusief. Neem de gemeente Assen. In deze vlog toont Malissa Irosemito, adviseur inclusie, waar rekening mee is gehouden in het stemlokaal. Ook maken we kennis met een Prokkelduo. Want wie kan de kiezers beter helpen dan lotgenoten/ervaringsdeskundigen?

  • Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023 zijn in 220 gemeenten al prokkelduo’s (een vrijwilliger zonder en met (licht) verstandelijke beperking) aan het werk. 

  • De VNG en het ministerie van BZK ondersteunen gemeenten bij het organiseren van toegankelijke verkiezingen

     

Gelderland-Zuid

Voor kleine gemeenten is de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit een grote uitdaging. Daarom slaan 14 gemeenten in Gelderland-Zuid de handen ineen. Gemeenten, politie, Weerbaar Gelderland-Zuid en het RIEC Oost-Nederland ontwikkelde samen de campagne ‘Veilig in je buurt’. Doel is inwoners en ondernemers bewust te maken van de problematiek zodat ze bereid zijn signalen vaker te melden. Burgemeesters Hans Martijn Ostendorp en Gerdo Van Grootheest vertellen erover in deze video.

Bunnik

Dankzij de kinderburgemeester worden ook de jonge inwoners van de gemeente Bunnik vertegenwoordigd. Kinderburgemeester Lobke Leussink denkt en praat mee over zaken die voor haar leeftijdsgenoten belangrijk zijn, zoals verkeersveiligheid en gezond eten. In ons gemeentevlog vertelt ze met haar collega Ruud van Bennekom waarom dit zo belangrijk is.

Meer weten over kinderparticipatie en -burgemeesters? Luister onze podcast

Súdwest-Fryslân

Om de bodemkwaliteit en biodiversiteit te verbeteren, werken de gemeente Súdwest-Fryslân en de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw samen met boeren en natuurorganisaties. De meeste weidevogels moeten nog komen, maar wethouder Henk de Boer en Siebe Bruinsma, initiatiefnemer project Biodivers Barsum, kunnen in dit vlog al laten zien hoe ze dat aangepakt hebben in het kleiweidegebied de Greidhoeke.

Barneveld

Alleen een georganiseerde overheid kan de georganiseerde criminaliteit aanpakken. In de gemeente Barneveld zijn ze daarom een programma ondermijning gestart. Onderdeel daarvan is een actieweek in de autobranche tegen heling. In dit vlog vertelt burgemeester Jacco van der Tak hoe de week verliep.

Nissewaard

Dankzij de kindergemeenteraad merken jonge inwoners dat zij verschil kunnen maken in hun omgeving. Een mooi voorbeeld is de gemeente Nissewaard waar de adviezen van de kinderen ook uitgevoerd worden. In dit vlog vertellen Jada, Elias en wethouder Wouter Struijk waarom het  binnen de gemeente zo belangrijk is om te luisteren naar kinderen.

Drimmelen en Hoeksche Waard

Boy Scholtze (31) is burgemeester van de gemeente Drimmelen en de jongste burgemeester van Nederland. Hij ontmoet de een-na-oudste burgemeester van Nederland: Charlie Aptroot (72) van de gemeente Hoeksche Waard. Een mooie kans om ervaringen uit te wisselen. Wat is moeilijk aan het vak? En wat maakt het juist zo mooi?

Beluister het hele gesprek

Utrechtse Heuvelrug

In deze nieuwe gemeentevlog vertelt Frits Naafs, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, over de inzet van sociale media naar inwoners.

Nissewaard

Zo'n 40 jaar geleden groeide ‘new town’ Spijkenisse in een rap tempo van een klein dorpje naar een middelgrote stad. Nu de eerste ouderdomsrimpels zichtbaar worden is het tijd om de stad aantrekkelijker te maken. In het vlog vertellen wethouder Jan Willem Mijnans en programmamanager Arthur de Vos vol enthousiasme over de toekomst van Nissewaard.

Leiden

Leiden won in 2021 de Jantje Beton Prijs voor meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. Overal, op informele en formele plekken, kunnen kinderen spelen in de stad. De speelplekken zijn voor iedereen toegankelijk en er wordt nagedacht over duurzaamheid. Ook kunnen kinderen erover meepraten. In ons vlog Gemeenten in Beeld vertellen (ervarings)deskundigen hoe je speelplekken tot een succes kunt maken.

Opsterland

Een bijzondere donatie van de Friese gemeente Opsterland aan de Oekraïense gemeente Nedryhayliv: een bestelauto, met daarin aggregaten, speelgoed en knuffels. De auto is door wethouder Rob Jonkman hoogstpersoonlijk afgegeven aan burgemeester Kostiantyn Volkov. Volg zijn reis in dit vlog.

Oost Gelre

Voor de georganiseerde (drugs)criminaliteit is het buitengebied een aantrekkelijke plek. Criminelen gaan ervan uit dat ze er ongezien kunnen opereren. Om dit tegen te gaan, is een goede samenwerking nodig tussen publieke en private partijen. Dat ondervinden ze in de gemeente Oost Gelre. In het vlog vertelt burgemeester Annette Bronsvoort over de aanpak van de gemeente, waarmee ze de 2e veiligheidsster ‘Veilig Buitengebied’ kregen.

Zie ook

Veilig buitengebied

Helmond

Inwoners met een kleine beurs kunnen sinds 2019 terecht bij supermarkt Super Sociaal in Helmond. Niet alleen voor hun dagelijkse boodschappen, maar ook voor menstruatieproducten en zelfs budgetadvies. Wethouder Erik de Vries en armoederegisseur Rinkse Overvliet leggen uit waarom supermarkt Super Sociaal zo goed werkt en waarom deze supermarkt in de gemeente Helmond zo belangrijk is.

Stede Broec

Met de 'Quick Scan Lokale Democratie' kreeg de gemeente Stede Broec inzicht in de stand van hun lokale democratie. In het vlog vertellen burgemeester Ronald Wortelboer en griffier Matthijs van der Horst hoe ze de scan vertaalden naar de praktijk. Zo leverde het onder andere een Manifest Burgerparticipatie op en een uitbreiding van de griffie.

Arnhem

'We laten als gemeente zien dat we geweld tegen vrouwen niet willen accepteren. Niet op straat, niet thuis, niet op het werk', zegt wethouder Maurits van de Geijn van de gemeente Arnhem. Arnhem doet mee aan Orange the World, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Van de Geijn en Karin Romeijnders, bestuursadviseur Huiselijk geweld en kindermishandling, vertellen hoe ze deze weken extra aandacht voor dit onderwerp vragen. Zo is er een indrukwekkende tentoonstelling midden in de stad met portretten van mensen die in aanraking kwamen met geweld en dapper genoeg zijn om hun verhaal te vertellen.

Losser, Dinkelland & Tubbergen

In 2 dagen tijd de CO2-voetafdruk en het reductieplan opstellen. In Noordoost-Twente gingen ze de uitdaging aan! Deelnemers van de gemeenten Losser, Dinkelland en Tubbergen vertellen hoe ze de ‘CO2 Pressure Cooker‘ hebben ervaren.

Gelderland-Midden

Bij ondermijnende criminaliteit is preventie net zo belangrijk als 'boeven pakken'. In deze vlog laat Wimar Jaeger, burgemeester van Scherpenzeel, aan Eerste Kamerleden zien hoe de balans tussen repressie en preventie wordt gevonden in Gelderland-Midden. Zo wordt er voorlichting gegeven op meerdere Mbo-scholen door middel van Studentalert-lessen. 

Amersfoort

De gemeente Amersfoort wil in 2030 al het gemeentelijk vastgoed CO2-neutraal hebben. Wethouder Willem-Jan Stegeman en adviseur Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed Tijs Cuppen vertellen over de verduurzamingsslag die Amersfoort maakt. Een mooi voorbeeld is het culturele centrum het Eemhuis. Dit gebouw is op innovatieve wijze verduurzaamd, verbruikt net zo veel energie als 5 huishoudens en dat terwijl het 125 keer groter is dan een gemiddelde rijtjeswoning.

Groningen

Eén digitaal portaal waar inwoners hun zaken met de gemeente kunnen regelen. Welke gemeente wil dat nou niet? In dit vlog vertellen Roxane Bansema en Bram Scholtens van de gemeente Groningen hoe ze hieraan werken. De inwerkingtreding van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (WMEBV) speelt daarbij een belangrijke rol. Door de wet, die in 2023 van kracht gaat, krijgen inwoners en ondernemers het recht om digitaal met de overheid te communiceren.

De gemeente Groningen was een van de deelnemers van de VNG-pilot over de WMEBV. Doel was om voor gemeenten inzichtelijk te maken waar ze precies aan moeten voldoen. Het resultaat is een stappenplan voor de implementatie, inclusief checklist en handleiding.

Gelderdland-Midden

Vijftien gemeenten in Gelderland-Midden bundelen hun krachten om de strijd aan te gaan met ondermijnende criminaliteit. Dat doen ze met een speciaal team van toezichthouders en juristen. Het voordeel: extra slagkracht en deskundigheid. Bekijk hoe ze dit aanpakken. 

Heerlen

De Global Goals kunnen voor een verfrissende, verrijkende en verbindende werking in de gemeentelijke organisatie zorgen, dat laat de Gemeente Heerlen zien. Wethouders Adriane Keulen en Charles Claessens vertellen over het nieuwe stadskantoor dat met veel aandacht voor inclusie, toegankelijkheid en duurzaamheid gebouwd is.

Nijmegen

Net als in iedere gemeente is het in de gemeente Nijmegen erg belangrijk dat iedereen zo zelfstandig mogelijk kan stemmen. Daarom nemen we een kijkje in de Schalmei in Nijmegen. In het wijkcentrum staat Santie Jhinkoe-Rai, zij helpt vandaag mensen met een auditieve beperking die hier zijn om te stemmen. Hannah van Amstel van de gemeente Nijmegen praat met haar over de extra hulp die dove mensen geboden wordt, zodat zij net zo zelfstandig kunnen stemmen als iedereen.

 

Eindhoven

Hoe zorg je dat digitale informatie over de gemeente vindbaar en toegankelijk wordt? Marcel Oosterveer praat erover in ons vlog. Niet alleen in zijn rol als wethouder in de gemeente Eindhoven, maar ook als ervaringsdeskundige. Tijdens zijn wethouderschap werd hij zeer slechtziend. 'Een inclusieve website moet niet alleen aan de voorkant toegankelijk zijn, ook de rest zoals digitale documenten moeten ontsloten kunnen worden.'

Nissewaard

Veiligheidsdag is een mooie gelegenheid om inwoners kennis te laten maken met alle hulpdiensten uit de veiligheidsketen en ze te informeren over veilig wonen en leven. Stagiair Openbare Orde en Veiligheid Claudia Schilperoord en wethouder Jan Willem Mijnans vertellen waarom een Veiligheidsdag zo belangrijk en leuk is voor de gemeente.

Arnhem

'Suïcidepreventie werkt, maar wij moeten er wel aan werken', zegt Roeland van der Zee, wethouder in de gemeente Arnhem. In een webinar vertelt hij met zijn collega Barbara Rooks, kwartiermaker suïcidepreventie, waarom preventie zo belangrijk is en wat we kunnen doen.

Pekela

In het centrum van de gemeente Pekela maakten leegstaande winkels en oude panden plaats voor 'gevulde winkels' en gloednieuwe koop- en huurwoningen. Het klinkt simpel, maar in de praktijk vraagt dat natuurlijk om budget en begrip van inwoners. Hoe ze het voor elkaar kregen? Bekijk ons vlog Gemeenten in beeld. 

Helmond

In de gemeente Helmond wordt hard gewerkt aan een rookvrije generatie. Ze reiken onder andere 'waarderingssubsidies' uit aan sportparken, speeltuinen en wijkhuizen die hun ruimte rookvrij maken. Belangrijk, want zien roken doet roken!

Rotterdam

Rotterdammers kunnen bij hun gemeente terecht via de digitale balie. Makkelijk, efficiënt én persoonlijk. In deze video vertellen zowel inwoners als ambtenaren hoe ze deze nieuwe vorm van dienstverlening ervaren.

Doesburg

De taken en middelen van gemeenten zijn niet in balans en dat zorgt voor grote tekorten. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat een structurele oplossing nodig is. In de gemeente Doesburg kunnen ze erover meepraten. Als Doesburg geen extra steun krijgt vanuit het rijk, moet er op belangrijke thema's bezuinigd worden. Wethouders Peter Bollen en Birgit van Veldhuizen vertellen wat de consequenties zijn.

Stadskanaal

Hoe ga je in de regio om met mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt? Wethouder Johan Hamster vertelt hoe ze dit in de gemeente Stadskanaal aanpakken. Hij bezoekt drie bedrijven waar jongeren, zij-instromers en mensen met een arbeidsbeperking terecht kunnen voor opleiding en werk. Ze zien kansen, maar de middelen zijn beperkt…

Amersfoort

Alle stemgerechtigden moeten kunnen stemmen. Inclusief mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. We nemen een kijkje bij een extra toegankelijk stembureau in Amersfoort. Wethouder Cees van Eijk laat zien hoe het daar aan toegaat.

Papendrecht

De gemeente Papendrecht vindt het belangrijk om jongeren een kans te geven hun verhaal te vertellen in deze coronatijd. Jeugd- en jongerenwerk Suppord maakte een documentaire met Papendrechtse jongeren over de impact van de coronamaatregelen. Ook geven deskundigen hun visie en adviezen. Wethouder Pieter Paans vertelt erover in dit vlog.

Zeist

In de gemeente Zeist weten ze hoe ze gemeentelijk vastgoed moeten verduurzamen. Ze pakten met succes de grootste energieslurper aan: het zwembad. De kinderboerderij uit 1867 heeft inmiddels energielabel A. Nu zijn ze bezig met het gasloos maken van alle sporthallen. Ongeveer 75% van het gemeentelijk vastgoed heeft label A en B en ze gaan voor de volle 100%. 

Heerlen

Het praatje bij de koffieautomaat, samen lunchen of de vrijdagmiddagborrel behoren even tot het verleden. Hoe houd je dat informele contact tussen collega’s toch nog in stand? In de gemeente Heerlen vonden ze er iets op: coronaradio! Ze hadden al een radiotalent in huis met eigen studio. Elke maandagmiddag en donderdagochtend schakelen de medewerkers van de gemeente Heerlen in om te luisteren. Door middel van het radioprogramma worden medewerkers met elkaar verbonden. Ook nieuwe medewerkers leren de organisatie via deze radio beter kennen!

Moerdijk

In de gemeente Moerdijk heeft interne communicatie al een paar jaar een eigen plek in het communicatieteam. Zowel voor strategisch advies als praktische uitvoering met de bekende communicatiemiddelen. Maar wat doe je in de thuiswerk-coronatijd om collega's betrokken te houden? De film Good Morning Vietnam was inspiratiebron voor een podcast, het Podcasteel, van de podcastpioniers van Moerdijk. Kijk hoe zij de wekelijkse podcast startten en hoe die een vaste plek verwierf.

Amersfoort

'Bedankt voor je warmte en gezelligheid. Maar zo doorgaan is ongezond. Ik maak het uit.' De gemeente Amersfoort startte onlangs de campagne ‘Hout stoken? Minder romantisch dan je denkt’. Wethouder Hans Buijtelaar vertelt hoe de gemeente houtstokers bewust wil maken van de schadelijke effecten voor henzelf en hun omgeving. Geïnspireerd door deze video? Gemeenten kunnen via de website van het Kenniscentrum InfoMil nieuw voorlichtingsmateriaal downloaden.

Utrecht

De gemeente Utrecht werkt actief aan het begrijpelijk maken van geschreven teksten aan inwoners. Zo konden Utrechters brieven terugsturen die niet prettig leesbaar waren. Projectleider Dominique Simhoffer vertelt meer over het programma ‘Direct Duidelijk Utrecht’. Haar ambitie? Dat Utrecht de meest begrijpelijke schrijvende gemeente wordt. Ze schuwt competitie niet en daagt andere gemeenten uit...

Nieuwegein

Het project 'Betere Buurten' zorgt ervoor dat het groen, de straat, de speelvoorzieningen en het meubilair van de buurt wordt opgeknapt. Intensief contact met de buurt is daarvoor van groot belang. Om in coronatijd toch contact te kunnen leggen met bewoners is er een digitale buurtsafari gehouden. In de video leggen communicatieadviseur Anita van Boxtel en wethouder Jan Kuiper uit hoe dit in zijn werk gaat.

Papendrecht

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke en de politie delen bijzondere Papendrechtse mondkapjes uit aan mensen die met de (water)bus reizen. De politie vraagt op deze manier aandacht voor het naleven van de coronamaatregelen. Op het mondkapje staat een hippe versie van 'De Ertepeller'. Van oudsher worden Papendrechters ook wel Ertepellers (zonder w) genoemd.

Utrecht

Demian Keetelaar en Jaap van Nunen van de Utrechtse Vastgoedorganisatie vertellen met trots over de ambities en inmiddels gerealiseerde projecten voor het verduurzamen van het vastgoed van de gemeente Utrecht (ca. 330 gebouwen).

Tilburg

 

In 2019 won de gemeente Tilburg de prijs voor beste overheidsorganisatie. Gemeentesecretaris Marcel Meijs: 'Volgens mij hebben we deze mooie prijs gekregen omdat mijn 2000 collega's en ik leren het allerbelangrijkst vinden'. Deze video is door gemeente Tilburg gemaakt in het kader van de verkiezing voor Beste Overheidsorganisatie.

Zutphen

Door corona moest de skatebaan in Zutphen helaas sluiten. Om na de versoepeling van de maatregelen toch de skatebaan weer te openen, heeft burgemeester Annemieke Vermeulen de skaters uitgenodigd om met haar in gesprek te gaan. Samen hebben ze afspraken gemaakt over het veilig gebruiken van de skatebaan. Inmiddels wordt er weer volop geskatet en houdt iedereen zich goed aan de afspraken.

Deventer

Deventer is een van de meest inspirerende Global Goals-gemeenten. Wethouder Thomas Walder vertelt over de verbinding tussen gemeente, inwoners en bedrijven, die de Global Goals gebruiken als inspiratie en houvast op weg naar een eerlijkere en duurzamere wereld.

Woensdrecht

Inwoners, organisaties en ondernemers uit de gemeente Woensdrecht met mooie initiatieven tijdens coronatijd konden rekenen op een bezoekje van hun burgemeester of wethouder. En ze bleven niet met lege handen achter. Een terugblik op deze 'Woensdrechtse-waarderingsestafette'.

Zeist

Ook in deze bijzondere tijden gaat het werk van de gemeente Zeist gewoon door. Aan de balie, in de raadszaal, thuis en in de openlucht. Zeist draait doooorrr.

Hillegom

In Hillegom komt staatssecretaris Blokhuis op bezoek vanwege de ondertekening van het leefstijlakkoord 'Healthy Hillegom'. Een netwerk voor gezondheid en sport moet ervoor zorgen dat voor Hillegommers de gezonde keuze ook de makkelijkste keuze wordt.

Katwijk

Door de coronacrisis is het voor de communicatieafdeling van gemeente Katwijk extra druk. Communicatieadviseur Willy-Janne Heemskerk vertelt hoe zij met allerlei digitale middelen het contact met inwoners en ondernemers onderhouden. Wethouder Jacco Knape deelt zijn ervaringen van de afgelopen tijd.

Elburg

Burgemeester Jan Nathan Rozendaal en beleidsmedewerker Arjan Bruijnes vertellen hoe de gemeente Elburg haar binnenstad heeft ingericht volgens de coronaspelregels. Er is straatmeubilair verwijderd zodat terrassen kunnen uitbreiden en markeringen en city hosts helpen toeristen en inwoners. 

Rijssen-Holten

Medewerkers Karlijn Schabbink en Manon Koopman en wethouder Erik Wessels van de gemeente Rijssen-Holten, vertellen welke communicatiemiddelen zij inzetten om tijdens de coronacrisis contact te houden met de inwoners van de gemeente. Daarbij kijken ze vooral naar de identiteit van hun gemeente en hoe zij de verschillende doelgroepen het beste kunnen bereiken.

Hardinxveld-Giessendam

75 jaar bevrijding zou in heel Nederland groots gevierd worden. Ook bij de gemeente Hardinxveld-Giessendam stonden allerlei feestelijkheden in de planning. Gemeentesecretaris Robert ’t Hoen en trainee Lisanne van den Berg vertellen over het programma van 4 en 5 mei en hoe het uiteindelijk in hun gemeente verliep.

Leeuwarden

Wietze de Jong en Jelmer Holwerda vertellen over de mega-operatie waarmee de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) werd uitgerold bij de gemeente Leeuwarden. Dat lukte met man en macht en ... een robot! Kijk voor meer informatie over gemeenten en de Tozo op www.vng.nl/tozo

Breda

Wethouder Boaz Adank vertelt hoe hij en zijn collega's er, ondanks de RIVM-richtlijnen, toch proberen te zijn voor de inwoners van de gemeente Breda. Ook brengt hij een bezoek aan het Bredase ziekenhuis Amphia, waar zojuist een lading mondkapjes uit zusterstad Yangzhou is gearriveerd.

De Ronde Venen

Arie Fokker staat op het afvalbrengstation in Abcoude, waar het enorm druk is door de grote hoeveelheden afval die inwoners weg komen brengen. Arie doet dan ook de oproep om alleen te komen als het écht noodzakelijk is.

Rijswijk

In de gemeente Rijswijk lopen we onder andere mee met de afdeling groenbeheer. Wethouder Armand van de Laar vertelt hoe de medewerkers van de buitendienst met de juiste maatregelen toch hun werk goed kunnen doen. 

Vijfheerenlanden

Gemeente Vijfheerenlanden is een KlusBureau gestart. Collega's die het door de coronacrisis rustig hebben kunnen op die manier bijspringen waar nu juist extra hulp nodig is. Trainee Anouk vertelt hoe zij nu bijklust als gastvrouw in het stadhuis en Gerrie maakt de switch van badjuf naar BOA.