Nieuwe taken door de anti-coronamaatregelen, Global Goals die gemeente, inwoners en bedrijven inspireren, inwoners stimuleren tot bewegen en een gezonde levensstijl: gemeenten zijn op zeer veel verschillende terreinen aan het werk. Dat blijkt ook weer uit deze vlogs van ambtenaren en bestuurders.

Bekijk waar uw collega’s in andere gemeenten mee bezig zijn. En wilt u het verhaal van uw gemeente delen? Leuk, meld u meteen aan!

Nissewaard

Veiligheidsdag is een mooie gelegenheid om inwoners kennis te laten maken met alle hulpdiensten uit de veiligheidsketen en ze te informeren over veilig wonen en leven. Stagiair Openbare Orde en Veiligheid Claudia Schilperoord en wethouder Jan Willem Mijnans vertellen waarom een Veiligheidsdag zo belangrijk en leuk is voor de gemeente.

Arnhem

'Suïcidepreventie werkt, maar wij moeten er wel aan werken', zegt Roeland van der Zee, wethouder in de gemeente Arnhem. In een webinar vertelt hij met zijn collega Barbara Rooks, kwartiermaker suïcidepreventie, waarom preventie zo belangrijk is en wat we kunnen doen.

Pekela

In het centrum van de gemeente Pekela maakten leegstaande winkels en oude panden plaats voor 'gevulde winkels' en gloednieuwe koop- en huurwoningen. Het klinkt simpel, maar in de praktijk vraagt dat natuurlijk om budget en begrip van inwoners. Hoe ze het voor elkaar kregen? Bekijk ons vlog Gemeenten in beeld. 

Helmond

In de gemeente Helmond wordt hard gewerkt aan een rookvrije generatie. Ze reiken onder andere 'waarderingssubsidies' uit aan sportparken, speeltuinen en wijkhuizen die hun ruimte rookvrij maken. Belangrijk, want zien roken doet roken!

Rotterdam

Rotterdammers kunnen bij hun gemeente terecht via de digitale balie. Makkelijk, efficiënt én persoonlijk. In deze video vertellen zowel inwoners als ambtenaren hoe ze deze nieuwe vorm van dienstverlening ervaren.

Doesburg

De taken en middelen van gemeenten zijn niet in balans en dat zorgt voor grote tekorten. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat een structurele oplossing nodig is. In de gemeente Doesburg kunnen ze erover meepraten. Als Doesburg geen extra steun krijgt vanuit het rijk, moet er op belangrijke thema's bezuinigd worden. Wethouders Peter Bollen en Birgit van Veldhuizen vertellen wat de consequenties zijn.

Stadskanaal

Hoe ga je in de regio om met mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt? In ons vlog vertelt wethouder Johan Hamster hoe ze dit in de gemeente Stadskanaal aanpakken. Hij bezoekt drie bedrijven waar jongeren, zij-instromers en mensen met een arbeidsbeperking terecht kunnen voor opleiding en werk. Ze zien kansen, maar de middelen zijn beperkt…

Amersfoort

Alle stemgerechtigden moeten kunnen stemmen. Inclusief mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. We nemen een kijkje bij een extra toegankelijk stembureau in Amersfoort. In ons vlog laat wethouder Cees van Eijk zien hoe het daar aan toegaat.

Papendrecht

De gemeente Papendrecht vindt het belangrijk om jongeren een kans te geven hun verhaal te vertellen in deze coronatijd. Jeugd- en jongerenwerk Suppord maakte een documentaire met Papendrechtse jongeren over de impact van de coronamaatregelen. Ook geven deskundigen hun visie en adviezen. Wethouder Pieter Paans vertelt erover in dit vlog.

Zeist

In de gemeente Zeist weten ze hoe ze gemeentelijk vastgoed moeten verduurzamen. Ze pakten met succes de grootste energieslurper aan: het zwembad. De kinderboerderij uit 1867 heeft inmiddels energielabel A. Nu zijn ze bezig met het gasloos maken van alle sporthallen. Ongeveer 75% van het gemeentelijk vastgoed heeft label A en B en ze gaan voor de volle 100%. 

Heerlen

Het praatje bij de koffieautomaat, samen lunchen of de vrijdagmiddagborrel behoren even tot het verleden. Hoe houd je dat informele contact tussen collega’s toch nog in stand? In de gemeente Heerlen vonden ze er iets op: coronaradio! Ze hadden al een radiotalent in huis met eigen studio. Elke maandagmiddag en donderdagochtend schakelen de medewerkers van de gemeente Heerlen in om te luisteren. Door middel van het radioprogramma worden medewerkers met elkaar verbonden. Ook nieuwe medewerkers leren de organisatie via deze radio beter kennen!

Moerdijk

In de gemeente Moerdijk heeft interne communicatie al een paar jaar een eigen plek in het communicatieteam. Zowel voor strategisch advies als praktische uitvoering met de bekende communicatiemiddelen. Maar wat doe je in de thuiswerk-coronatijd om collega's betrokken te houden? De film Good Morning Vietnam was inspiratiebron voor een podcast, het Podcasteel, van de podcastpioniers van Moerdijk. Kijk hoe zij de wekelijkse podcast startten en hoe die een vaste plek verwierf.

Amersfoort

'Bedankt voor je warmte en gezelligheid. Maar zo doorgaan is ongezond. Ik maak het uit.' De gemeente Amersfoort startte onlangs de campagne ‘Hout stoken? Minder romantisch dan je denkt’. Wethouder Hans Buijtelaar vertelt hoe de gemeente houtstokers bewust wil maken van de schadelijke effecten voor henzelf en hun omgeving. Geïnspireerd door deze video? Gemeenten kunnen via de website van het Kenniscentrum InfoMil nieuw voorlichtingsmateriaal downloaden.

Utrecht

De gemeente Utrecht werkt actief aan het begrijpelijk maken van geschreven teksten aan inwoners. Zo konden Utrechters brieven terugsturen die niet prettig leesbaar waren. Projectleider Dominique Simhoffer vertelt meer over het programma ‘Direct Duidelijk Utrecht’. Haar ambitie? Dat Utrecht de meest begrijpelijke schrijvende gemeente wordt. Ze schuwt competitie niet en daagt andere gemeenten uit...

Nieuwegein

Het project 'Betere Buurten' zorgt ervoor dat het groen, de straat, de speelvoorzieningen en het meubilair van de buurt wordt opgeknapt. Intensief contact met de buurt is daarvoor van groot belang. Om in coronatijd toch contact te kunnen leggen met bewoners is er een digitale buurtsafari gehouden. In de video leggen communicatieadviseur Anita van Boxtel en wethouder Jan Kuiper uit hoe dit in zijn werk gaat.

Papendrecht

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke en de politie delen bijzondere Papendrechtse mondkapjes uit aan mensen die met de (water)bus reizen. De politie vraagt op deze manier aandacht voor het naleven van de coronamaatregelen. Op het mondkapje staat een hippe versie van 'De Ertepeller'. Van oudsher worden Papendrechters ook wel Ertepellers (zonder w) genoemd.

Utrecht

Demian Keetelaar en Jaap van Nunen van de Utrechtse Vastgoedorganisatie vertellen met trots over de ambities en inmiddels gerealiseerde projecten voor het verduurzamen van het vastgoed van de gemeente Utrecht (ca. 330 gebouwen).

Tilburg

 

In 2019 won de gemeente Tilburg de prijs voor beste overheidsorganisatie. Gemeentesecretaris Marcel Meijs: 'Volgens mij hebben we deze mooie prijs gekregen omdat mijn 2000 collega's en ik leren het allerbelangrijkst vinden'. Deze video is door gemeente Tilburg gemaakt in het kader van de verkiezing voor Beste Overheidsorganisatie.

Zutphen

Door corona moest de skatebaan in Zutphen helaas sluiten. Om na de versoepeling van de maatregelen toch de skatebaan weer te openen, heeft burgemeester Annemieke Vermeulen de skaters uitgenodigd om met haar in gesprek te gaan. Samen hebben ze afspraken gemaakt over het veilig gebruiken van de skatebaan. Inmiddels wordt er weer volop geskatet en houdt iedereen zich goed aan de afspraken.

Deventer

Deventer is een van de meest inspirerende Global Goals-gemeenten. Wethouder Thomas Walder vertelt over de verbinding tussen gemeente, inwoners en bedrijven, die de Global Goals gebruiken als inspiratie en houvast op weg naar een eerlijkere en duurzamere wereld.

Woensdrecht

Inwoners, organisaties en ondernemers uit de gemeente Woensdrecht met mooie initiatieven tijdens coronatijd konden rekenen op een bezoekje van hun burgemeester of wethouder. En ze bleven niet met lege handen achter. Een terugblik op deze 'Woensdrechtse-waarderingsestafette'.

Zeist

Ook in deze bijzondere tijden gaat het werk van de gemeente Zeist gewoon door. Aan de balie, in de raadszaal, thuis en in de openlucht. Zeist draait doooorrr.

Hillegom

In Hillegom komt staatssecretaris Blokhuis op bezoek vanwege de ondertekening van het leefstijlakkoord 'Healthy Hillegom'. Een netwerk voor gezondheid en sport moet ervoor zorgen dat voor Hillegommers de gezonde keuze ook de makkelijkste keuze wordt.

Katwijk

Door de coronacrisis is het voor de communicatieafdeling van gemeente Katwijk extra druk. Communicatieadviseur Willy-Janne Heemskerk vertelt hoe zij met allerlei digitale middelen het contact met inwoners en ondernemers onderhouden. Wethouder Jacco Knape deelt zijn ervaringen van de afgelopen tijd.

Elburg

Burgemeester Jan Nathan Rozendaal en beleidsmedewerker Arjan Bruijnes vertellen hoe de gemeente Elburg haar binnenstad heeft ingericht volgens de coronaspelregels. Er is straatmeubilair verwijderd zodat terrassen kunnen uitbreiden en markeringen en city hosts helpen toeristen en inwoners. 

Rijssen-Holten

Medewerkers Karlijn Schabbink en Manon Koopman en wethouder Erik Wessels van de gemeente Rijssen-Holten, vertellen welke communicatiemiddelen zij inzetten om tijdens de coronacrisis contact te houden met de inwoners van de gemeente. Daarbij kijken ze vooral naar de identiteit van hun gemeente en hoe zij de verschillende doelgroepen het beste kunnen bereiken.

Hardinxveld-Giessendam

75 jaar bevrijding zou in heel Nederland groots gevierd worden. Ook bij de gemeente Hardinxveld-Giessendam stonden allerlei feestelijkheden in de planning. Gemeentesecretaris Robert ’t Hoen en trainee Lisanne van den Berg vertellen over het programma van 4 en 5 mei en hoe het uiteindelijk in hun gemeente verliep.

Leeuwarden

In de vijfde vlog uit de reeks Gemeenten in Beeld vertellen Wietze de Jong en Jelmer Holwerda over de mega-operatie waarmee de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) werd uitgerold bij de gemeente Leeuwarden. Dat lukte met man en macht en ... een robot! Kijk voor meer informatie over gemeenten en de Tozo op www.vng.nl/tozo

Breda

Wethouder Boaz Adank vertelt hoe hij en zijn collega's er, ondanks de RIVM-richtlijnen, toch proberen te zijn voor de inwoners van de gemeente Breda. Ook brengt hij een bezoek aan het Bredase ziekenhuis Amphia, waar zojuist een lading mondkapjes uit zusterstad Yangzhou is gearriveerd.

De Ronde Venen

Arie Fokker staat op het afvalbrengstation in Abcoude, waar het enorm druk is door de grote hoeveelheden afval die inwoners weg komen brengen. Arie doet dan ook de oproep om alleen te komen als het écht noodzakelijk is.

Rijswijk

In de gemeente Rijswijk lopen we onder andere mee met de afdeling groenbeheer. Wethouder Armand van de Laar vertelt hoe de medewerkers van de buitendienst met de juiste maatregelen toch hun werk goed kunnen doen. 

Vijfheerenlanden

Gemeente Vijfheerenlanden is een KlusBureau gestart. Collega's die het door de coronacrisis rustig hebben kunnen op die manier bijspringen waar nu juist extra hulp nodig is. Trainee Anouk vertelt hoe zij nu bijklust als gastvrouw in het stadhuis en Gerrie maakt de switch van badjuf naar BOA.