Binnen de Agenda Pgb is een 10 puntenkader voor pgb-vaardigheid ontwikkeld. Met het kader als leidraad kunnen verstrekkers en (potentiële) budgethouders bepalen of iemand in staat is om een pgb te beheren. Uit een evaluatie van het gebruik van dit instrument kwam een advies naar voren met betrekking tot de doorontwikkeling met als doel om het kader zo laagdrempelig mogelijk te maken voor alle verstrekkers.

Veranderingen naar aanleiding van de evaluatie

Naar aanleiding van de aanbevelingen uit de evaluatie is gewerkt aan de doorontwikkeling. Zo is de bestaande infographic samengevoegd met de handreiking (zie onder Meer informatie) en passen de teksten beter bij de belevingswereld van de (potentiële) budgethouder.

Om toegangsconsulenten beter toe te rusten is ook het document dat alleen voor verstrekkers is bedoeld aangepast. Resultaat is een set van 2 documenten, namelijk het 10 punten-kader (inclusief handreiking) en de werkwijze voor verstrekkers (deze leidraad is een niet openbaar document dat via het VNG forum, de groep Pgb, is te downloaden).

Bevorderen gebruik en juridische verankering

Een ander advies uit de evaluatie is om het uniform gebruik van het kader (vooral in het gemeentelijk domein) te bevorderen door training en uitwisseling via de VNG en ZN. Hiervoor zijn inmiddels al stappen gezet met het (her)inrichten van de Pgb-pagina op de VNG-website. De gesprekken met de VNG en ZN over de mogelijkheid en noodzaak van een eventuele juridische verankering van het kader volgen.

Instructiefilm over het kader

Er is inmiddels ook een instructiefilm gemaakt met uitleg over hoe het kader kan worden gehanteerd. De film en het kader worden ook onder de aandacht gebracht op het intranet van de zorgkantoren.

Meer informatie