Duizenden ouders zijn getroffen door de problemen met kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst/Toeslagen compenseert hen daar financieel voor. Staatssecretaris Van Huffelen, verantwoordelijk voor Toeslagen, heeft daarom de gemeenten gevraagd om die ouders over de volle breedte hulp te bieden. Om gemeenten te ondersteunen, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten en raadsleden terecht kunnen voor vragen en implementatieondersteuning.

Bij de Belastingdienst hebben zich inmiddels ruim 27.300 ouders gemeld die mogelijk gedupeerd zijn. 3.239 hebben inmiddels een Persoonlijk Zaakbehandelaar (PZB’er) toegewezen gekregen. 1.080 ouders in acute nood zijn geholpen. 1.054 ouders zijn integraal beoordeeld. 3.425 ouders hebben 30.000,- euro uitbetaald gekregen na de lichte toets als uit de toetsing komt dat een ouder mogelijk gedupeerd is.

De VNG en Belastingdienst werken aan landelijke kaders en mogelijkheden voor schuldsanering of kwijtschelding van schulden van gedupeerde ouders mogelijk te maken. Het is goed om u te realiseren dat op dit moment de wettelijke grondslag voor kwijtschelding nog ontbreekt en kwijtschelding juridisch nog mogelijk gemaakt moet worden.

Contactpersonen gemeenten voor Belastingdienst

Voor het contact met de Belastingdienst en stopzetten van de vorderingen heeft de Belastingdienst/Toeslagen contactpersonen bij gemeenten uitgevraagd.  Alle 345 gemeenten hebben contactpersonen aangemeld.

Ondersteuning vanuit de VNG aan gemeenten

De VNG heeft diverse ondersteuningsproducten ontwikkeld. Alle informatie om uitvoering te geven aan de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire is overzichtelijk samengevat in een routekaart. Vanuit de routekaart zijn achtergronddocumenten, handreikingen en conceptmateriaal te raadplegen of downloaden.

Verdere ondersteuning aan gemeenten bestaat uit meerdere (be)spreekuren per week voor gemeenten waarin actuele onderwerpen aan bod komen en gemeenten hun vragen kunnen stellen. Er is een steunpunt vanuit de VNG dat vragen (ook voor u als raadslid) binnen 24 uur beantwoord. U kunt als raadslid op basis van de routekaart bekijken of het gemeentelijk beleid en eerdere collegebesluiten nog steeds aansluiten bij het snel en goed ondersteunen van gedupeerde ouders.

Inspanning om ouders voor 1 mei uit te betalen 

In december heeft het kabinet besloten ouders ruimer en sneller te compenseren. De afspraak vanuit de regering is gedupeerde ouders zo snel mogelijk 30.000,- euro compensatie uit te betalen. De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) streeft ernaar gedupeerde ouders die zich voor 15 februari hebben aangemeld uiterlijk 1 mei uit te betalen. De Belastingdienst laat op haar website zien hoeveel ouders zich gemeld hebben, zijn uitbetaald en wanneer de komende betaaldata zijn. Om ouders verder te ondersteunen zijn meerdere regelingen beschikbaar:

  • De wettelijke pauzeknop (moratorium) op schulden gedupeerden is van kracht.
  • Er is een vangnet geregeld voor ouders die de 30.000 euro hebben laten uitbetalen, maar die - ondanks de maatregelen die we nemen - toch schulden blijken te hebben en waarbij onverhoopt beslag is gelegd (in de periode totdat het moratorium van kracht is). 

Regeling Juridische ondersteuning

De Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen kinderopvangtoeslag is gepubliceerd. De Subsidieregeling maakt het mogelijk voor gedupeerde ouders om vanaf 15 maart gratis hulp te krijgen van een advocaat. Dat gaat via de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad koppelt ouders die dat willen aan een onafhankelijke advocaat. Deze ondersteunt en begeleid hen tijdens het herstelproces. De ouder betaalt zelf niets. 
 
Ouders die gebruik wensen te maken van de Regeling melden zich aan via de website van de Raad voor Rechtsbijstand. 

Speerpunten van de VNG

De VNG inzet de komende periode richt zich op een regeling voor het kwijtschelden van alle schulden van gedupeerde ouders. Hiervoor is een wetswijziging noodzakelijk waaraan samen met de Belastingdienst wordt gewerkt. Verder leveren we concept brieven voor contact met gedupeerde ouders op en informeren gemeenten over de financiële afwikkeling richting het Rijk.

Meer informatie

Gemeenten kunnen bij de VNG terecht met vragen en implementatieondersteuning via 070-37382 32 of per mail: 

Zie ook