De VNG en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NBG) scharen zich achter de oproep van de voorzitter van Eurocities #CitieswithUkraine om op zaterdag 12 maart als gemeenten stil te staan en een oproep te doen voor vrede in Oekraïne.

Gemeentelijke diplomatie kan grenzen beslechten tussen gemeenschappen uit alle culturen en aandacht vragen voor de principes van democratie.

Eurocities roept gemeenten op 12 maart samen met haar inwoners, in het bijzonder de Oekraïense en Russische gemeenschap, bij gemeentehuizen stil te staan en op te roepen tot een vreedzame oplossing voor het conflict in Oekraïne.

Wat kan uw gemeente doen?

Vlaggen
U kunt zelf invulling geven aan de actie. Het is eendrachtig als dit in alle deelnemende gemeenten plaatsvindt bij het gemeente- of stadhuis en dat u de Oekraïense vlag ophangt op alle gebouwen. U kunt daartoe ook een oproep doen aan uw inwoners. Als er geen vlag is, dan kunt op een creatieve manier de Oekraïense blauw-geel nabootsen.

Twitter
Maak in de communicatie via twitter gebruik van de hashtags: #citiesWithUkraine en #GemeentenVoorOekraine. Als u de @VNGemeenten in het bericht tagt/vermeldt, dan kunnen wij uw bericht retweeten.

Invulling van de dag
U heeft de volledige vrijheid om deze dag op uw eigen manier in te vullen. Dat kan samen met inwoners en bijvoorbeeld uw gemeenteraad. U kunt een bijeenkomst houden bij het gemeente- of stadhuis met de Oekraïense en/of Russische gemeenschap, met Vluchtelingenwerk of andere maatschappelijk betrokken partijen in uw gemeente. Voorbeelden van acties zijn om bijvoorbeeld muziek maken (het volkslied van Oekraïne), de vredesvlam ontsteken, moment van stilte in acht nemen.. Er is geen specifiek tijdstip voor de actie.

Heeft u suggestie voor de invulling van deze dag? Zet ze dan op het Forum Oekraïne, zodat u uw collega’s ook kan inspireren.

Gaat uw gemeente meedoen? Stuur dan een berichtje naar info@vng.nl; wij markeren dan uw gemeente op onze interactieve kaart en kunnen daar ook laten zien wat u gaat doen. Een aantal gemeenten laat de VNG weten dat ze graag willen meewerken aan deze dag, maar dat ze gezien hun beperkte capaciteit de urgentie in het realiseren van opvangplekken voorrang geven. De VNG heeft daarvoor alle begrip.