Houdt u zich bezig met informatie- en gegevensdeling bij het voorkomen en bestrijden van zorgfraude? Dan mag u de tweede landelijke dag van de Proeftuin Aanpak Zorgfraude niet missen. U krijgt inzicht in de resultaten die tot nu toe binnen de proeftuin zijn geboekt op dit thema. 

Na een plenaire ochtendsessie is er in de middag ruimte om in kleinere groepen dieper op de resultaten in te gaan. Het plenaire gedeelte is ook via een livestream online te volgen.

Zorgfraude is een groot probleem: kwetsbare burgers zijn de dupe én er gaat veel gemeenschapsgeld in om

Aanpak van zorgfraude vereist een multidisciplinaire samenwerking en dan moet u informatie delen en samenwerking organiseren. Dat lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe doen we dat zorgvuldig, goed en effectief? Door op een andere manier te redeneren en te kijken naar de mogelijkheden binnen de huidige wettelijke kaders.

Bij de plenaire bijeenkomst wordt u uitgedaagd om eens buiten uw comfortzone te denken. Wat zegt de AVG nu echt en hoe kunt u dit vertalen naar goede samenwerking met andere partijen? Mr. Jolanda van Boven en ir. Jayant Kesarlal MBA EMITA, nemen u mee in de wereld van informatiedeling en laten u zien hoe een kwetsbare inwoner echt geholpen kan worden.

Programma 

9.30 -10.00           Inloop
10.00 – 10.30       Start met filmpje Martin Oudejans en opening door Bas Wijnen
10.30 – 11.30       College over informatiedeling door mr. Jolanda van Boven en ir. Jayant Kesarlal MBA EMITA
11.30 – 12.30       Lunch
12.30 – 13.45       Eerste sessieronde (1 groep werkinstructie Hart van Brabant en 1 groep Twente casussessie)
13.50 – 15.05       Tweede sessieronde (de groepen wisselen)
15.15 – 15.20       Visuele weergave van de dag met korte toelichting
15.20 – 16.00       Plenaire terugkoppeling en afsluiting 

Over de sessies

Casussessie met de ‘hele’ olifant

Informatie delen met andere partijen om een problematische zorgsituatie op te lossen, natuurlijk!’ Maar hoe doet u dat ook echt? Wat is voor u leidend om een casus op te lossen; wet- en regelgeving, afspraken binnen de organisatie of uw innerlijke kompas? Binnen de proeftuin van Twente willen we op een andere manier gaan kijken naar informatiedeling bij het aanpakken van zorgfraude. We nemen u graag mee op ontdekkingsreis om de ‘hele olifant’ te zien. 

Informatiedeling tussen gemeente, zorgverzekeraar en zorgkantoor

Tijdens deze sessie, georganiseerd door de regio Hart van Brabant, nemen we u mee in onze nieuwe werkinstructie voor informatiedeling tussen gemeente, zorgverzekeraar en zorgkantoor. Ontdek met ons hoe op vrijwillige basis en efficiënt gegevens over zorgaanbieders (PGB en ZIN) gedeeld kunnen worden en krijg helder inzicht in de wettelijke grondslagen die dit mogelijk maken. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar uw inzichten dus maken we er een interactieve sessie van. Mis deze kans niet om u kennis te vergroten en samen te werken aan betere informatiedeling!

Locatie en tijd

  • Social Impact Factory, Vredenburg 40 in Utrecht
  • Maandag 30 september van 10.00 tot 16.00 uur

Doelgroep

Voor het online plenaire ochtendprogramma nodigen wij graag alle gemeenten en ketenpartners uit die actief zijn binnen toezicht en handhaving binnen het zorgdomein. Vanwege de beperkte capaciteit zoeken wij voor de werksessies in de middag gemeenten die al jarenlange ervaring hebben op gebied van toezicht en handhaving in de Wmo en Jeugdwet.

Kosten

Geen

Meer informatie

De Proeftuin Aanpak Zorgfraude is een initiatief van de regio’s Hart van Brabant en Twente en de VNG, gesteund door het ministerie van VWS. In de proeftuin onderzoeken de regio’s samen met andere gemeenten hoe álle gemeenten zich beter kunnen wapenen tegen malafide zorgaanbieders. Thema’s binnen de proeftuin zijn screening en selectie, verkennen en versterken partnerschap en informatie- en gegevensdeling. Voor meer informatie en meepraten kunt u nu al terecht in de proeftuincommunity. Stuur hiervoor een mail aan nalevingwmojeugdwet@vng.nlo.v.v. Deelnemen community proeftuin. 

Organisator

VNG Realisatie